Showbiz

Shuplaka e Chris Rock mund t'i kushtojë Will Smith-it më shumë se sa Oscar-in e tij

Shuplaka e Chris Rock mund t'i kushtojë Will Smith-it më

Will Smith u ngjit në skenë dy herë mbrëmë në Oscars. Së pari, ishte për të goditur me shuplakë Chris Rock pas një shakaje që komediani bëri për gruan e aktorit, Jada Pinkett Smith. Më pas ai u kthye në skenë për të pranuar Oscarin e tij të parë për aktorin më të mirë për rolin e tij si Richard Williams në King Richard.

Publiku në Teatrin Dolby në Los Anxhelos, si dhe shikuesit në shtëpi, mbetën të shtangur dhe të hutuar, duke pyetur nëse ishte e skenuar, por nuk ishte.

"Dashuria do t'ju bëjë të bëni gjëra të çmendura," tha Smith i përlotur ndërsa pranoi çmimin e tij. Ai i kërkoi falje Akademisë dhe publikut, por jo Rock-ut. A mund t'i kushtojë çmimin aktorit shuplaka e dëgjuar në të gjithë botën? Dhe a mund të përballet me veprime ligjore?

Policia e Los Angeles në një deklaratë tha se Rock ka refuzuar të ngrejë akuza dhe deri më tani, Akademia e çmimeve nuk ka ndërmarrë asnjë veprim. Interneti është i ndarë me shumë njerëz që mbështesin Will Smith, ndërsa të tjerët janë të tmerruar nga ideja e dhunës.

A ishte ky sulm, bateri penale, apo të dyja sipas ligjit të Kalifornisë?

Sipas Aron Solomon, një analisti ligjor, përgjigja është të dyja.

“Ndërsa çmimet Oscar transmetohen për një audiencë masive në mbarë botën, ato mbahen në Kaliforni, ku sulmi dhe bateria janë, sipas statutit, dy krime të ndryshme. Është e qartë se ajo që ndodhi në Oscar ishte një sulm sipas përkufizimit statutor të Kalifornisë.”

Solomon detajon momentin kryesor kur Smith u ngrit për herë të parë nga vendi i tij.

“Kur Smith u largua nga vendi në përgjigje të komentit të Rock-ut për gruan e tij, u ngjit në skenë dhe iu afrua, ai kishte aftësinë të kryente një lëndim të dhunshëm. Ky në vetvete është një sulm. Ligjërisht, sulmi nuk bazohet vetëm në kryerjen e suksesshme të një akti tjetër, siç është goditja e personit. Thjesht një akt ose deklaratë kërcënuese që bën që një person tjetër të besojë se do të sulmohet.”

Sipas Solomonit, sulmi dënohet me gjobë deri në 1000 dollarë dhe/ose deri në gjashtë muaj burg. Ai gjithashtu pretendon se ky incident i përshtatet përkufizimit ligjor të Kalifornisë për baterinë penale (Bateria është çdo kontakt fizik i paligjshëm fizik me një person tjetër, me ose pa pëlqimin e tij ose të saj. Kontakti nuk duhet të jetë i dhunshëm për krimin e baterisë).

Bateria sipas Kodit Penal të Kalifornisë është një kundërvajtje, e dënueshme me gjobë deri në 2,000 dollarë dhe/ose deri në gjashtë muaj burg. Ky ndëshkim, thotë Solomon, nuk do t'i ndodhte kurrë Smithit.

A mundet Rock të paraqesë akuza civile?

Sipas Solomonit, Rock mund të vendosë të ngrejë akuza civile.

"Ka shumë arsye që Rock në një moment mund të zgjedhë të paraqesë një kërkesë civile. Ndoshta bateria do ta lërë atë me një lloj dëmtimi të qëndrueshëm fizik apo edhe psikologjik. Ndoshta, pas reflektimit dhe duke marrë parasysh protestat publike, ai vendos se ngritja e një padie civile është një mënyrë e mirë për të vënë në qendër të vëmendjes se sa e papranueshme dhuna,” thotë Solomon.

A mund ta anulojë Akademia Oscar-in e Smith?

Akademia e Arteve dhe Shkencave të Filmit drejton Oscars dhe herët në mëngjes, organizata shkroi në Twitter se "nuk e pranon dhunën e asnjë forme". Ekziston një kod i rreptë i sjelljes dhe për Solomon, kjo varet nga Akademia dhe rregullat e saj.

"Humbja e çmimit Oscar të Smith do të varej nga marrëdhënia kontraktuale midis Akademisë dhe marrësit," shpjegon Solomon. "Nëse veprimet e Smith shkelin këtë kontratë, atëherë ai, në teori, mund të humbasë Oscarin e tij."

Tiranapost.al