Lajme nga Bota

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike humbet kontaktin me sistemet e të dhënave të Çernobilit

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike humbet kontaktin me
Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) thotë se ka humbur kontaktet me sistemet e të dhënave bërthamore të Çernobilit pasi uzina nuk po i transmeton më mbikëqyrësit atomik të OKB-së.

Në një deklaratë , drejtori i përgjithshëm i IAEA, Rafael Mariano Grossi, tha se "transmetimi i të dhënave në distancë nga sistemet e monitorimit të masave mbrojtëse të instaluara në NPP-në e Çernobilit kishte humbur. Agjencia aktualisht po shqyrton statusin e sistemeve të monitorimit të masave mbrojtëse në vende të tjera në Ukrainë”.

Grossi përsëriti edhe shqetësimet për mirëqenien e personelit teknik dhe rojeve në uzinë, 210 veta, kur forcat ruse morën kontrollin dy javë më parë.

Që pas pushtimit agjencia mund të lidhej me uzinën vetëm me email dhe stafi nuk ishte ndërruar që atëherë, gjë që është thelbësore për sigurinë bërthamore.

“Jam thellësisht i shqetësuar për situatën e vështirë dhe stresuese me të cilën përballet stafi në termocentralin bërthamor të Çornobilit dhe rreziqet e mundshme që kjo sjell për sigurinë bërthamore. Unë u bëj thirrje forcave në kontroll efektiv të zonës që të lehtësojnë urgjentisht rotacionin e sigurt të personelit atje”, tha Grossi.