Lajme nga Bota

Çfarë është SWIFT dhe pse është në mendjen e të gjithëve?  

Çfarë është SWIFT dhe pse është në mendjen

Pjesëmarrja e Rusisë në sistemin SWIFT është bërë Nord Stream 2 i ri: me një kor zërash gjithnjë në rritje po kërkon anulimin e tij.

Por çfarë e bën këtë lëvizje kaq të rëndësishme – dhe kaq të rrezikshme?

Shoqëria për Telekomunikacionin Financiar Ndërbankar në mbarë botën (SWIFT) është një sistem ndërmjetësues që lejon bankat dhe institucionet në mbarë botën të kryejnë transaksione financiare - domethënë pagesa të zakonshme - ndërmjet njëra-tjetrës.

Sistemi u themelua në vitin 1973 dhe e ka selinë në La Hupe, Belgjikë.

Sot, SWIFT lidh mbi 11,000 institucione financiare në më shumë se 200 qarqe dhe territore, duke e bërë atë një pjesë thelbësore të ekonomisë sonë të globalizuar dhe me ritme të shpejta.

Më e rëndësishmja, SWIFT përdoret nga vendet anëtare të BE-së për të paguar gazin dhe naftën ruse, dy burime që përfaqësojnë shtyllën kurrizore të ekonomisë ruse.

Meqenëse BE-ja është klienti numër një i Rusisë për energjinë, shumë tani po bëjnë thirrje për dëbimin e vendit nga SWIFT në mënyrë që të privojnë Moskën nga fondet shumë të nevojshme për të financuar pushtimin e vazhdueshëm të Ukrainës. SWIFT mungonte dukshëm në paketën e fundit të sanksioneve të BE-së, të shpallur të enjten në mbrëmje .

“[SWIFT] është gjithmonë një opsion. Por tani për tani, ky nuk është pozicioni që pjesa tjetër e Evropës dëshiron të mbajë”, tha presidenti amerikan Joe Biden.

Por lëvizja është e rrezikshme. Një dëbim total nga SWIFT do të nënkuptonte se pothuajse e gjithë tregtia BE-Rusi do të ndalej papritur.

Tregtia totale e mallrave midis bllokut dhe Rusisë në vitin 2020 arriti në 174.3 miliardë euro, nga të cilat 79 milionë euro ishin eksporte të BE-së, sipas Komisionit Evropian.

Nëse kjo shumë e madhe parash do të zhdukej brenda natës, vendet anëtare do ta ndjenin dhimbjen në një mënyrë të menjëhershme dhe të dhimbshme.

Çmimet e gazit do të rriteshin në qiell, duke i çuar faturat e konsumatorëve në nivele të larta të pamundura dhe duke detyruar shumë fabrika të ndalonin prodhimin krejtësisht.

Ritmi i shpejtë i luftës dhe numri në rritje i të vdekurve, megjithatë, po ushtron më shumë presion mbi udhëheqësit perëndimorë për të dalë me sanksionet më të ashpra dhe më radikale që do ta bënin Moskën të pranonte një armëpushim.

Ministrat e Punëve të Jashtme të BE-së po takohen sot në Bruksel për të finalizuar gjobat e reja dhe për të diskutuar një paketë të tretë sanksionesh, në të cilën SWIFT është gati të kthehet në tryezë.

"Unë gjithashtu mendoj se shumë vende duan të shkojnë përtej asaj që është rënë dakord sot," tha Simon Coveney, Ministri i Punëve të Jashtme dhe Mbrojtjes i Irlandës.

“Flitet shumë për sistemin SWIFT për sa i përket transfertave të parave dhe bankave që duhet të jenë pjesë e kësaj pakete. Dhe unë e kuptoj që ka tashmë një paketë të tretë sanksionesh që përfshin këtë sistem, i cili mund të miratohet në ditët në vijim.”