Lajme nga Bota

Pas Italisë, Boris Johnson thirrje: Bllokoni Rusinë në SWIFT

Pas Italisë, Boris Johnson thirrje: Bllokoni Rusinë në SWIFT

Pas Po-së që presidenti ukrainas Zelensky mori nga Mario Draghi i Italisë, ka qenë edhe Boris Johnson që bën thirrje: Bllokoni Rusinë në SWIFT.

Si po e mbështet Britania Ukrainën, shkruan Johnson dhe në fund të listës me sanksionet e njoftuara dy ditë më parë, bën edhe thirrjen për nevojën e bllokimit të Rusisë në SWIFT.

Pas Italisë, Boris Johnson thirrje: Bllokoni Rusinë në SWIFT

Po ç`është SWFT dhe si e dëmton Rusinë?

Pjesëmarrja e Rusisë në sistemin SWIFT është bërë Nord Stream 2 i ri: me një kor zërash gjithnjë në rritje po kërkon anulimin e tij.

Shoqëria për Telekomunikacionin Financiar Ndërbankar në mbarë botën (SWIFT) është një sistem ndërmjetësues që lejon bankat dhe institucionet në mbarë botën të kryejnë transaksione financiare - domethënë pagesa të zakonshme - ndërmjet njëra-tjetrës.

Sistemi u themelua në vitin 1973 dhe e ka selinë në La Hupe, Belgjikë.

Sot, SWIFT lidh mbi 11,000 institucione financiare në më shumë se 200 qarqe dhe territore, duke e bërë atë një pjesë thelbësore të ekonomisë sonë të globalizuar dhe me ritme të shpejta.

Më e rëndësishmja, SWIFT përdoret nga vendet anëtare të BE-së për të paguar gazin dhe naftën ruse, dy burime që përfaqësojnë shtyllën kurrizore të ekonomisë ruse.