Lajme nga Bota

Italia ka dhënë OK për heqjen e Rusisë nga SWIFT

Italia ka dhënë OK për heqjen e Rusisë nga SWIFT

Pak minuta më parë në një status në Instagram, presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky njofton se Italia ka dhënë OK për heqjen e Rusisë nga SWIFT.

Italia ka dhënë OK për heqjen e Rusisë nga SWIFT

Zelensky e ka marrë aprovimin gjatë një bisede telefonike me Mario Draghi-n.

Po çfarë është SWIFT dhe çdo të thotë dëbimi i Rusisë nga ky sistem?

Pjesëmarrja e Rusisë në sistemin SWIFT është bërë Nord Stream 2 i ri: me një kor zërash gjithnjë në rritje po kërkon anulimin e tij.

Shoqëria për Telekomunikacionin Financiar Ndërbankar në mbarë botën (SWIFT) është një sistem ndërmjetësues që lejon bankat dhe institucionet në mbarë botën të kryejnë transaksione financiare - domethënë pagesa të zakonshme - ndërmjet njëra-tjetrës.

Sistemi u themelua në vitin 1973 dhe e ka selinë në La Hupe, Belgjikë.

Sot, SWIFT lidh mbi 11,000 institucione financiare në më shumë se 200 qarqe dhe territore, duke e bërë atë një pjesë thelbësore të ekonomisë sonë të globalizuar dhe me ritme të shpejta.

Më e rëndësishmja, SWIFT përdoret nga vendet anëtare të BE-së për të paguar gazin dhe naftën ruse, dy burime që përfaqësojnë shtyllën kurrizore të ekonomisë ruse.