YouPost

Ndryshimi i klimës: Një kërcënim i madh global

Ndryshimi i klimës: Një kërcënim i madh global

Ndryshimi i klimës, domethënë, ndryshimi i klimës globale dhe në veçanti ndryshimet në kushtet meteorologjike që shtrihen në një shkallë të gjerë kohore, është një kërcënim kryesor ekzistencial global, shumë më i madh se koronavirusi.

Efekti i serrës shkakton rritjen e temperaturës së planetit kryesisht për shkak të rritjes së jashtëzakonshme të dioksidit të karbonit, i cili është rritur me 35% që nga fillimi i revolucionit industrial. Dhe natyrisht pjesën e luanit në ndotjen e atmosferës me 50% të gjithë dioksidit të karbonit kanë Evropën dhe Amerikën e Veriut. Të gjitha vendet e tjera së bashku janë përgjegjëse për gjysmën tjetër, ndërsa vendet më të varfëra janë më pak përgjegjëse. Sidoqoftë, njerëzit që jetojnë në këto vende janë ata që do të vuajnë më fort nga pasojat.

Shkaqet e ndryshimit të klimës janë identifikuar kryesisht në djegien e karburanteve fosile (qymyr, naftë, benzinë, gaz natyror, etj.) Të cilat përbëjnë 50% të emetimeve totale, në prodhimin dhe përdorimin e kimikateve sintetike, në katastrofën e zonave pyjore të cilat kontribuon në prodhimin e gazrave shtesë në atmosferë dhe natyrisht në efektin serë me 15% dhe në bujqësinë konvencionale dhe blegtorinë, të cilat përbëjnë 15% të emetimeve.

Shkencëtarët ekspertë trokasin këmbanën e rrezikut dhe paralajmërojnë se nëse nuk ka ndonjë veprim urgjent të koordinuar global nga drejtuesit politikë, qeveritë, industritë dhe qytetarët në të gjithë botën, temperatura e planetit ka të ngjarë të rritet mbi 2 ° C në krahasim me nivelet para-industriale deri në vitin 2060 dhe rritja madje mund të arrinte 5 ° C deri në fund të shekullit të njëzet e një, fakt që do të bëjë problematike jetën e brezave të ardhshëm.

Një rritje e tillë e temperaturës së planetit tonë do të ketë një ndikim shkatërrues në natyrë, duke sjellë ndryshime të pakthyeshme në shumë ekosisteme dhe humbjen e pasojave të biodiversitetit, domethënë të gjithë organizmat e gjallë dhe speciet që përbëjnë jetën në planet, domethënë kafshët, zogj, peshq dhe bimë (fauna dhe flora). Shumë specie pritet të zhduken nga zonat që do të preken drejtpërdrejt dhe rëndë nga ndryshimi i klimës.

Sot, krahasuar me 1850-nga kur filluan regjistrimin e të dhënave - vërehet një rritje e temperaturës prej 1,1 ° C. Pra, është me rëndësi jetike, rritja për të mos kaluar më shumë se 1.5 ° C, sepse siç vlerësojnë shkencëtarët, përtej kësaj pike vendimtare nuk do të ketë asnjë rrugëdalje.

Ndryshimi i klimës, megjithatë, që është për shkak të veprimtarive njerëzore, është një realitet i prekshëm ogurzi dhe tashmë po ndikon negativisht në planetin tonë. Sektorët përgjegjës për prodhimin e gazrave serë janë kryesisht sektori i prodhimit të energjisë (njësi prodhimi të energjisë elektrike, rafinerive) por edhe aktivitetet industriale, mjetet moderne të transportit (makina, aeroplan, etj) dhe aktivitetet e parësore sektori i prodhimit.

Pra, ngjarjet ekstreme të motit, zjarret e pakontrolluara në pyje si Amazon që janë karakterizuar si "mushkëritë" e planetit, valët e nxehtësisë, reshjet e mëdha të shiut, thatësirat e zgjatura që krijojnë probleme serioze të ngrënies në zonat e prekura të planeti, uraganet shumë të fuqishëm, po bëhen vazhdimisht më shpesh dhe më intensivisht, duke kushtuar dhjetëra mijëra jetë çdo vit dhe duke shkaktuar fatkeqësi të mëdha.

Akulli në të njëjtën kohë dhe dëbora në pole po shkrinë, me Arktikun viktimën më të madhe deri më tani, dhe niveli mesatar botëror i detit rritet, si rezultat që të shkaktohet përmbytje dhe erozion në brigjet dhe zonat bregdetare të ultësira dhe të krijohen refugjatë mjedisorë. Nëse ky zhvillim i pafavorshëm vazhdon, zona të tilla si Holanda dhe Venecia do të rrezikojnë të humbasin përgjithmonë nën ujërat e detit si Atlantis i ri.

Ndryshimi i klimës gjithashtu rrit sëmundjet ekzistuese në të gjithë botën por gjithashtu krijon të reja, dhe gjithashtu mund të çojë në vdekje të parakohshme. Shumë sëmundje janë veçanërisht të ndjeshme ndaj ndryshimit të temperaturës. Νë to përfshiheshin sëmundje ngjitëse si ethet e verdha, malaria, encefaliti dhe ethet e dengos, por edhe çrregullimet e të ngrënit, sëmundjet mendore, sëmundjet kardiovaskulare si dhe sëmundjet e frymëmarrjes.

Ndryshimi i klimës gjithashtu do të ketë ndikime negative në ekonomitë e vendeve duke pasur parasysh faktin se temperaturat e larta dëmtojnë produktivitetin e shumicës së sektorëve të ekonomisë, nga sektori bujqësor deri në përpunim. Shkencëtarët e vlefshëm parashikojnë që deri në fund të shekullit, PBB-ja globale do të ketë rënë me 7.22% nga sa do të kishte qenë pa ndryshimin e klimës.

Aktivistja adoleshente suedeze kundër ndryshimit të klimës, Greta Thunberg, ka arritur në mënyrën më energjike dhe me zë të lartë për të kaluar debatin mbi këtë problem të madh, nga krerët e shteteve dhe qeverive dhe dialogu publik, në shoqëri dhe në diskutimet miqësore, duke mobilizuar miliona të njerëzve në mbarë botën, veçanërisht të rinjve, të cilët filluan të demonstrojnë duke kërkuar nga qeveritë marrjen e menjëhershme të masave për përballjen e ndryshimit të klimës.

Pra, deputetët suedezë me të drejtë e sugjeruan atë për elmimin Nobel për Paqen. Dhe sigurisht që Greta Thunberg ka të drejtë të madhe kur thotë se po merren masa për të zvogëluar gazrat serë dhe, mbi të gjitha, dioksidi i karbonit nuk është i mjaftueshëm.

Pra, cilat janë masat e duhura që duhet të merren pa vonesë për të ulur në mënyrë efektive emetimet e gazit serë deri në vitin 2050 dhe për të mbajtur temperaturën në + 1.5 ° C?

Politikat themelore për zbutjen e vendosur të problemit konsistojnë në promovimin dhe përdorimin e burimeve të rinovueshme të energjisë (era, diellore, biomasa, etj.), Përmirësimi i efikasitetit të energjisë, ulja drastike e shfrytëzimit të depozitave të naftës dhe gazit dhe imponimi i taksave të karbonit në mënyrë që të kufizohet përdorimi i karburanteve fosile dhe në këtë mënyrë të zvogëlohen ndjeshëm emetimet e dioksidit të karbonit deri në vitin 2030 dhe të eliminohen ato më së voni deri në vitin 2050, ulja e shpejtë e emetimeve të metanit, karbonit të zi dhe ndotësve të tjerë jetëshkurtër që rëndojnë klimën, restaurimi dhe mbrojtja e ekosistemeve dhe, mbi të gjitha, pyjeve.

Marrëveshja e Parisit, marrëveshja e parë universale, ligjërisht e detyrueshme për klimën, hyri në fuqi në vitin 2016 me një optimizëm të madh dhe ambicie të dukshme, megjithë deklaratën zyrtare të nisjes së SHBA, të cilat janë një nga ndotësit më të mëdhenj. Kanë kaluar katër vjet nga atëherë dhe nuk ka rezultate thelbësore, fakt i cili ngre pyetje serioze nëse ekziston vërtet vullneti politik për të zgjidhur këtë problem global veçanërisht kërcënues.

Në përmbyllje, dua të theksoj se efektet e ndryshimit të klimës do të jenë aq dramatike sa qytetërimi njerëzor do të jetë në rrezik të shembet si një kullë letre. Pra, përballë kësaj krize jashtëzakonisht të rrezikshme klimatike, qytetarët në të gjithë botën duhet të rrisin edhe më tej mobilizimin edhe më tej dhe liderët politikë që më në fund të ngrihen në kulmin e rrethanave dhe të marrin menjëherë masat e nevojshme drastike, përpara se të jetë tepër vonë, për të kthyer këtë kurs të paqëndrueshëm dhe për të shpëtuar planetin.

Disa fjalë për Isidoros Karderinis

Isidoros Karderinis lindi në Athinë në vitin 1967. Ai është një romancier, poet dhe kolumnist. Ai ka studiuar ekonomi dhe ka përfunduar studimet pasuniversitare në ekonominë e turizmit. Artikujt e tij janë botuar në gazeta, revista dhe faqe në të gjithë botën. Poezitë e tij janë përkthyer në anglisht, frëngjisht dhe spanjisht dhe janë botuar në antologji poezish, në revista letrare dhe në sektorë letrarë të gazetave. Ai ka botuar shtatë libra me poezi dhe tre romane. Librat e tij janë botuar në SH.B.A., Britaninë e Madhe, Spanjë dhe Itali.