Tech

Shpikjet dhe risitë kryesore të vitit 2021

Shpikjet dhe risitë kryesore të vitit 2021
Ashtu si një vit më parë 2021 ka qenë i dominuar nga lufta globale kundër koronavirusit. Por ndryshe nga viti 2020 kur shpërtheu për herë të parë pandemia, këtë vit ka pasur një rritje të inovacioneve kur bëhet fjalë për luftimin e COVID-19.

Qeveritë dhe qytetarët kanë mbështetur kryesisht shpresat në zhvillimin e vaksinave, të cilat janë miratuar nga agjencitë shëndetësore dhe janë shpërndarë në të gjithë botën këtë vit.

Ndërsa vaksinat vjedhin vëmendjen si risitë kryesore të vitit 2021 ka pasur edhe shumë zhvillime emocionuese në teknologji dhe shkencë jashtë kontekstit të pandemisë. Ja një vështrim mbi risitë dhe shpikjet kryesore që na ka sjellë viti 2021.

Vaksina për covid

Shpikjet dhe risitë kryesore të vitit 2021
Shpejtësia me të cilën u zhvilluan, u testuan dhe u shpërndanë vaksinat kundër koronavirusit është cilësuar si një nga arritjet e mëdha shkencore dhe sociale të vitit.

Vaksina e malaries

Shpikjet dhe risitë kryesore të vitit 2021
Në mënyrë të pabesueshme, ndoshta zhvillimi më i madh i vaksinës i vitit 2021 nuk kishte asnjë lidhje me pandeminë e koronavirusit.

Shkencëtarët festuan miratimin historik të një vaksine për malarinë, një sëmundje që Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tha se kishte vrarë 627,000 njerëz në vitin 2020 dhe kishte infektuar rreth 241 milionë njerëz.

Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se miratimi ishte "një moment historik". Thithja është vetëm rreth 30 për qind efektive, por shkencëtarët e përshëndetën momentin si një "hap të madh përpara".

Spraj hundësh për COVIDNjë tjetër risi e lidhur me COVID-in që i nënshtrohet testimit është një spray nazal i krijuar për të parandaluar infeksionet COVID-19.

"Që virusi të hyjë në qelizë, ai duhet t'i nënshtrohet disa reaksioneve kimike shumë specifike," shpjegoi Rakesh Uppal, kryetari i Raphael Labs, i cili po zhvillon sprajin.

Aparat Bo.by inkubator për foshnjat e lindura para kohe

Shpikjet dhe risitë kryesore të vitit 2021
Pajisja Bo.by, e krijuar në Austri , ndihmon foshnjat e lindura para kohe të kenë një përvojë lidhjeje me ndjeshmëri me prindërit e tyre në situata kur kontakti aktual nuk është i mundur.

Kjo mund të jetë për shkak të gjendjes së tyre mjekësore, rregullave spitalore, prej pandemisë ose çështje të tjera.

Bo.by është një grup i dy pajisjeve të lidhura me valë, njëra për prindin dhe tjetra një dyshek për fëmijë brenda inkubatorit.

Çdo pajisje ka sensorë që mundësojnë mbledhjen dhe dërgimin e të dhënave tek tjetra, kapjen e prekjes, lëvizjen e gjoksit, dridhjet, rrahjet e zemrës, nxehtësinë e trupit ose erën. Kjo do të thotë se si prindi ashtu edhe fëmija mund të përjetojnë kontakt indirekt me tjetrin.

Llambat rrugore me energji nga era

Shpikjet dhe risitë kryesore të vitit 2021
Me sfidën e përmbushjes së qëllimeve të Marrëveshjes së Parisit për Klimën, shoqëritë tona duhet të gjejnë mënyra për të reduktuar emetimet në të gjitha aspektet e jetës.

Një ide e mirë që është zhvilluar këtë vit është një llambë rruge me energji nga era.

Papilio është një shtyllë llambë me një turbinë ere të integruar që prodhon energji të rinovueshme dhe ndizet vetëm kur nevojitet.

Kjo redukton jo vetëm emetimet, por edhe ndotjen nga drita. Ai është testuar në shumë vende në Berlin dhe krijuesi i tij thotë se prodhon lehtësisht energji të mjaftueshme të rinovueshme për t'u ndezur.

Kamera me shkop selfie që futet në xhepin tuaj

Shpikjet dhe risitë kryesore të vitit 2021
Për ata që pëlqejnë të bëjnë selfie në shtëpi ose jashtë, shkopi për selfie pati një përditësim modern këtë vit.

IQUI mundëson foto dhe video 360 gradë me katër thjerrëzat e tij dhe një stendë që ju lejon të bëni fotografi nga të gjitha llojet e pozicioneve.

Tre nga lentet shkrepin horizontalisht dhe një tjetër drejton drejt lart, të gjitha në një shkop të hollë 5,5 inç.