Tech

Satelitët fotografojnë malin Vezuv si asnjëherë më parë midis reve

Satelitët fotografojnë malin Vezuv si asnjëherë më
Një nga vullkanet më të rrezikshëm në botë, mali Vezuv, duket se "shikon" në qiell përmes një vrime rrethore në këtë imazh satelitor.

Kaldera e majës së vullkanit - një tym i madh që formohet kur një vullkan shpërthen dhe shembet - është i dukshëm në këtë imazh ashtu siç është dhe një pjesë e kreshtës së madhe malore në veri, e cila është një mbetje e malit Somma - një vullkan i lashtë që dikur qëndronte në të njëjtin vend me malin Vezuv.

Mali Vezuv është një stratovolkan, që do të thotë se koni i tij është ndërtuar nga shtresat e grumbulluara të lavës dhe hirit nga shpërthimet e mëparshme. Është pjesë e harkut vullkanik Campanian, një varg vullkanesh në Itali që ndodhet në një kufi midis pllakave tektonike. Ai përbëhet nga vullkane të shumta aktive, të fjetura dhe të zhdukura si në tokë ashtu edhe nën ujë, duke përfshirë malin Etna në Siçili, i cili filloi të shpërthejë përsëri në shkurt 2021.

Shpërthimi më i famshëm i Vezuvit shkatërroi dhe ruajti njëkohësisht qytetin romak të Pompeit, si dhe qytetin fqinj Herculaneum, në vitin 79 pas Krishtit. Në total, mali Vezuv ka pasur tetë shpërthime të mëdha në 17,000 vitet e fundit.

Pavarësisht se ka mbetur i qetë që nga shpërthimi i tij i fundit, mali Vezuv klasifikohet ende si një vullkan aktiv dhe herë pas here përjeton lëkundje nga aktiviteti nëntokësor i tërmetit dhe nxjerrja e gazit nga maja. Ai konsiderohet si një nga vullkanet më të rrezikshëm në planet, sepse çdo shpërthim që mund të ndodhë ka potencialin të shkatërrojë Napolin, një qytet italian që ndodhet 12 kilometra në veriperëndim të vullkanit, i cili është shtëpia e më shumë se 3 milionë njerëzve.

Në vitin 2011, një studim i botuar në revistën Nature e përshkroi malin Vezuv si "bombë me sahat të Evropës".