Tech

Mira Murati, shqiptarja që krijoi ChatGPT thotë se Inteligjenca Artificiale ka nevojë të përmirësohet

Mira Murati, shqiptarja që krijoi ChatGPT thotë se Inteligjenca

ChatGPT ka mahnitur botën e teknologjisë, medias dhe arsimit që kur OpenAI publikoi chatbot-in për publikun në nëntor , por përgjigjet e tij mund të mos jenë gjithmonë të drejta.

Inteligjenca Artificiale mund të trillojë fakte ndërsa shkruan fjali, tha krijuesja e tij Mira Murati në një intervistë me revistën Time, duke e përshkruar atë si një sfidë thelbësore.

ChatGPT gjeneron përgjigjet e tij duke parashikuar fjalën tjetër logjike në një fjali, tha ajo - por ajo që është logjike për robotin mund të mos jetë gjithmonë e saktë.

ChatGPT pushtoi imagjinatën e publikut pas publikimit të tij në fund të nëntorit. Ndërsa disa shkolla po e ndalojnë atë, Microsoft njoftoi një investim prej 10 miliardë dollarësh dhe Google lëshoi ??një kod të kuq, duke u shqetësuar se teknologjia mund të prishë biznesin e saj të kërkimit.

Intervista e krijuses së ChatGPT për The Time:

Së pari, dua t'ju përgëzoj ju dhe ekipin tuaj për lajmet e fundit që ChatGPT shënoi një notë kaluese në një provim të licensimit mjekësor në SHBA, në një provim MBA të Shkollës së Biznesit Ëharton dhe katër provime të mëdha universitare në shkollën juridike. A të duket sikur ke një krijesë të shkëlqyer?
Ne nuk e prisnim këtë nivel emocioni nga vënia e krijesës tonë në botë. Ne, në fakt, kishim edhe njëfarë frike për ta nxjerrë atë atje. Jam kurioz të shoh zonat ku do të fillojë të gjenerojë dobi për njerëzit dhe jo vetëm risi dhe kuriozitet të pastër.

Unë i kërkova ChatGPT një pyetje të mirë për t'ju bërë. Ja çfarë sugjeroi: "Cilat janë disa nga kufizimet ose sfidat që keni hasur gjatë punës me ChatGPT dhe si i keni kapërcyer ato?"

Kjo është një pyetje e mirë. ChatGPT është në thelb një model i madh dialogu - një rrjet i madh nervor që është trajnuar për të parashikuar fjalën tjetër - dhe sfidat me të janë sfida të ngjashme me ato që shohim me sisteme të ngjashme: mund trillojë fakte.

Edhe në një mënyrë shumë të sigurt!

Po. Kjo është në fakt një sfidë thelbësore. Ne zgjodhëm dialogun veçanërisht sepse dialogu është një mënyrë për të bashkëvepruar me një model AI dhe për t'i dhënë atij reagime.

Teknologjitë vërtet novatore zgjidhin një problem. Çfarë problemi po zgjidh ChatGPT?

Tani për tani, është në fazën e rishikimit të kërkimit, kështu që nuk dua të flas me besim të lartë se cilat probleme po zgjidh. Por unë mendoj se ne mund të shohim se ai ka potencialin për të revolucionarizuar me të vërtetë mënyrën se si mësojmë. Njerëzit janë në klasa me, të themi, 30 persona. Të gjithë kanë prejardhje të ndryshme, mënyra e të mësuarit dhe të gjithë po marrin në thelb të njëjtën kurrikulë. Me mjete si ChatGPT, mund të bisedoni pafund me një model për të kuptuar një koncept në një mënyrë që i përshtatet nivelit tuaj të të kuptuarit. Ka potencial të jashtëzakonshëm për të na ndihmuar me edukimin e personalizuar.

Por disa shkolla po ndalojnë ChatGPT. A ju befason kjo?

Kur zhvillojmë këto teknologji, ne vërtet po nxisim drejt inteligjencës së përgjithshme dhe aftësive të përgjithshme me besueshmëri të lartë. Por kur e hapni atë për sa më shumë njerëz që të jetë e mundur me prejardhje të ndryshme, patjetër që do të habiteni nga llojet e gjërave që ata bëjnë me teknologjinë, si në frontin pozitiv ashtu edhe në atë negativ.

Një numër në rritje i liderëve në këtë fushë po paralajmërojnë për rreziqet e AI. A keni ndonjë dyshim për teknologjinë?

Ky është një moment unik në kohë ku ne kemi agjenci në mënyrën se si ajo e formëson shoqërinë. Dhe kjo shkon në të dyja drejtimet: teknologjia na formëson dhe ne e formësojmë atë. Ka shumë probleme të vështira për t'u kuptuar. Si ta bëni modelin të bëjë atë që ju dëshironi dhe si siguroheni që të jetë në përputhje me qëllimin njerëzor dhe përfundimisht në shërbim të njerëzimit? Ekzistojnë gjithashtu një sërë pyetjesh rreth ndikimit shoqëror, dhe ka shumë pyetje etike dhe filozofike që duhet t'i shqyrtojmë. Dhe është e rëndësishme që ne të sjellim zëra të ndryshëm, si filozofë, shkencëtarë socialë, artistë dhe njerëz nga shkencat humane.

Cila është pyetja kryesore etike apo filozofike që ne ende duhet ta kuptojmë?

[AI] mund të keqpërdoret, ose mund të përdoret nga aktorë të këqij. Pra, atëherë ka pyetje se si e qeverisni përdorimin e kësaj teknologjie në nivel global. Si e qeverisni përdorimin e AI në një mënyrë që është në përputhje me vlerat njerëzore?

A mendoni se këto pyetje duhet t'u lihen kompanive si tuajat, apo qeveritë duhet të përfshihen në krijimin e rregulloreve?

Është e rëndësishme që OpenAI dhe kompanitë si e jona ta sjellin këtë në ndërgjegjen e publikut në një mënyrë të kontrolluar dhe të përgjegjshme. Por ne jemi një grup i vogël njerëzish dhe ne kemi nevojë për një ton me më shumë kontribut në këtë sistem dhe shumë më tepër kontribut që shkon përtej teknologjive - padyshim rregullatorët dhe qeveritë dhe të gjithë të tjerët.

Gjithmonë ekziston frika se përfshirja e qeverisë mund të ngadalësojë inovacionin. Nuk mendoni se është shumë herët që politikëbërësit dhe rregullatorët të përfshihen?

Nuk është shumë herët. Është shumë e rëndësishme që të gjithë të fillojnë të përfshihen, duke patur parasysh ndikimin që do të kenë këto teknologji.

Mira, a mund të na thuash një këngë apo album, një libër dhe një film që të na japë një pasqyrë se kush je dhe çfarë të frymëzon?

Kënga: Paranoid Android nga Radiohead Kënga është e shtresuar dhe prek tema që lidhen me shoqërinë në teknologji. Jo shumë emocionuese, por e bukur dhe nxitëse.
Libri: Duino Elegiies, një përmbledhje me poezi nga Rainer Maria Rilke. Kohët e fundit e mora këtë si dhuratë dhe e gjeta thellësinë dhe bukurinë e poezive shumë frymëzuese.
Filmi: 2001: A Space Odyssey vazhdon të ngacmojë imagjinatën time me imazhet dhe muzikën e saj.