Tech

Meta thotë se 50  mijë përdorues të Facebook mund të jenë spiunuar nga firmat private të vëzhgimit

Meta thotë se 50  mijë përdorues të Facebook mund
Meta ka thënë se rreth 50 mijë përdorues të Facebook janë vënë në shënjestër të kompanive private të vëzhgimit.

Meta, e cila gjithashtu zotëron dhe operon Instagram, WhatsApp dhe Messenger, tha ditën e djeshme se ka njoftuar njerëzit që mendon se ishin në shënjestër të aktiviteteve dashakeqe.

Shtatë kompani “mbikëqyrëse” janë ndaluar gjithashtu nga platformat e Metës, tha kompania. U morën masa kundër Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube, Blue Hawk CI, BellTroX, Cytrox dhe një entiteti të panjohur kinez. Katër prej tyre ndodhen në Izrael, një në Indi, një në Maqedoninë e Veriut dhe tjetri në Kinë.

Një zëdhënës i Cobwebs tha për CNBC: "Cobwebs funksionon vetëm sipas ligjit dhe i përmbahet standardeve strikte në lidhje me mbrojtjen e privatësisë." Asnjë nga firmat e tjera nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese të CNBC për koment.

Meta tha se shtatë firmat kryen një kombinim zbulimi, angazhimi dhe shfrytëzimi. Disa i kryen të treja, ndërsa të tjerët u fokusuan në një ose dy. Kompania, e udhëhequr nga CEO Mark Zuckerberg, tha se rreth 1500 llogari të lidhura me shtatë firmat janë hequr nga platformat e saj.

Kompanitë synonin njerëz, duke përfshirë gazetarë dhe aktivistë të të drejtave të njeriut në mbi 100 vende në emër të klientëve të tyre, tha Meta, duke shtuar se ata krijuan llogari false, miqësuan objektivat dhe përdorën metoda hakerimi për të marrë informacion.

"Industria globale e mbikëqyrjes me qira synon njerëzit në internet për të mbledhur inteligjencë, për t'i manipuluar ata për të zbuluar informacionin dhe për të komprometuar pajisjet dhe llogaritë e tyre," shkroi kreu i hetimeve të spiunazhit kibernetik në Meta.

Ky nuk është skandali i parë i madh i përgjimeve të vitit. Në korrik, doli se "spyware" Pegasus i zhvilluar nga Grupi NSO i Izraelit ishte përdorur për të shënjestruar mijëra njerëz, duke përfshirë liderë botërorë dhe gazetarë.

Meta është duke ndërmarrë veprime ligjore kundër NSO Group në lidhje me përhapjen e supozuar të softuerit Pegasus përmes WhatsApp, ndërsa qeveria e SHBA e futi kompaninë në listën e zezë muajin e kaluar.