Tech

Mashtrimet në internet: Si të shmangim krimin kibernetik?

Mashtrimet në internet: Si të shmangim krimin kibernetik?

Cili është emri i këngëtarit tuaj të preferuar? A e mbani mend kafshën tuaj të parë? Cili është koncerti i parë në të cilin keni shkuar?

Nëse pyetje si kjo shfaqen kur jeni duke lëvizur nëpër mediat sociale në internet, duhet të mendoni dy herë përpara se të përgjigjeni, ka paralajmëruar një grup konsumatorësh.

Shërbimi i raportimit të mashtrimit në Mbretërinë e Bashkuar tha se 2.5 miliardë paund janë vjedhur në më shumë se 480,000 krime kibernetike gjatë vitit të kaluar.

Adam French, redaktor i vjetër i konsumatorëve në revistën Ëho, paralajmëroi se krimi kibernetik do të rritet gjatë Krishtlindjeve dhe periudhës së vitit të ri, ndërsa më shumë njerëz blejnë në internet.

Nga thuajse gjysmë milioni krime të raportuara të Action Fraud, më shumë se 90,000 ishin mashtrime me blerje në internet ose ankand, dhe në Uells, raportet e mashtrimit u rritën me një të katërtën gjatë vitit të parë të pandemisë.

Redaktori për të drejtat e konsumatorëve, z. French tha se megjithëse njerëzit kanë njëfarë ideje se si mund të mashtrohen në internet, ka shumë mënyra të reja në të cilat ata mund të kapen.

Mashtrimet në internet: Si të shmangim krimin kibernetik?

"Fatkeqësisht, mashtrimet në internet mund të ndodhin, në një sërë mënyrash të ndryshme, por në qendër të saj zakonisht është përmbajtja e rreme, qofshin këto reklama të motorit të kërkimit që shfaqen, kur jeni duke kërkuar për mundësi tjetër më të mirë investimi, një reklamë që ju synon në mediat sociale ose faqet që ju shesin rroba vërtet të bukura me një çmim të volitshëm.

Kërkimi i informacionit personal për të mashtruar njerëzit në internet quhet phishing.

Z. French tha se llojet e pyetjeve mund të duken të parëndësishme në fillim, por mund të ndihmojnë dikë që përpiqet të hamendësojë pyetjet tuaja të sigurisë.

Action Fraud tha se njerëzit duhet të bëjnë fushatën 'Take Five to Stop Fraud' për të mbajtur veten të sigurt. Kjo përfshin:

Ndaloni: Duke ndaluar një moment dhe menduar para se të ndani paratë ose informacionin tuaj, mund t'ju mbajë të sigurt

Sfida: A mund të jetë e rreme? Është në rregull të refuzosh ose të shpërfillësh çdo kërkesë. Vetëm kriminelët do të përpiqen të nxitojnë ose t'ju panikojnë.

Mbrojtja: Nëse mendoni se keni qenë viktimë e mashtrimit, kontaktoni menjëherë bankën tuaj dhe raportojeni atë.

Tiranapost.al