Tech

Kina krijon 'prokurorin' e AI

Kina krijon 'prokurorin' e AI

Ndërsa teknologjia e inteligjencës artificiale (AI) po merr vrull në mbarë botën, raportet tregojnë se Kina ka zhvilluar një "prokuror" të AI i cili mund të akuzojë njerëzit që përdorin teknologjinë e nivelit të lartë.

Sipas studiuesve kinezë , "prokurori" i AI mund të ngrejë akuza me mbi 97 për qind saktësi bazuar në përshkrimin verbal.

Makina thuhet se është ndërtuar nga Prokuroria Popullore e Shangait Pudong. Në një punim të botuar nga studiues kinezë, ata thanë se teknologjia e AI mund të ndihmojë në zvogëlimin e ngarkesës së punës së prokurorëve dhe ka aftësinë për të zëvendësuar prokurorët në procesin e vendimmarrjes në disa raste.

Teknologjia e re thuhet se mund të përdoret në një kompjuter desktop pasi analizon miliarda të dhëna të ruajtura në sistemin e tij. Makina e inteligjencës artificiale thuhet se është trajnuar duke përdorur mijëra raste midis 2015 dhe 2020. Thuhet se mund të dallojë ngarje të rrezikshme, mashtrime me karta krediti , operacione të lojërave të fatit duke përfshirë vjedhjen dhe mashtrimin me përmirësime që mund të vendosen në sistem nga studiuesit.

Megjithatë, disa prokurorë janë të kujdesshëm për teknologjinë e re. Ata thonë se "prokurori i AI" mund të bëjë një gabim në raste të ndërlikuara. Gjithashtu, fakti që ai është trajnuar në raste të mëparshme do ta bënte atë të pabesueshëm në rastet e reja në mjedisin social gjithnjë në ndryshim.

Kohët e fundit, shefi i MI-6 i Mbretërisë së Bashkuar, Richard Moore, kishte thënë se, "shërbimet e inteligjencës kineze janë shumë të afta dhe vazhdojnë të kryejnë operacione spiunazhi në shkallë të gjerë kundër Britanisë së Madhe dhe aleatëve tanë".

Moore kishte shprehur shqetësim për përpjekjen e qeverisë kineze për të "shtrembëruar diskursin publik" dhe "vendimmarrjen politike në të gjithë globin", ndërsa ai theksoi se "kundërshtarët po derdhin para dhe ambicie për të zotëruar inteligjencën artificiale dhe llogaritjen kuantike.

Tiranapost.al