Tech

Kërcënimi i Tokës nga asteroidët, NASA lëshon në hapësirë anijen kozmike për tu përplasur me Dimorphos-in 160 metra të gjatë

Kërcënimi i Tokës nga asteroidët, NASA lëshon në

NASA nisi një anije kozmike të martën mbrëma në një mision për të përplasur një asteroid dhe për të testuar nëse do të ishte e mundur të rrëzohej nga kursi një shkëmb hapësinor me shpejtësi, nëse trupa të huaj do ta kërcënonin Tokën.

Anija kozmike DART, shkurt për Testin e Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit, u ngrit nga Baza e Forcave Hapësinore Vandenberg në majë të një rakete SpaceX Falcon 9 në një projekt prej 330 milionë dollarësh pas filmit të Bruce Willis të titulluar "Armageddon".

Nëse gjithçka shkon mirë, në shtator 2022 ai do të përplaset kokë më kokë në Dimorphos, një asteroid 525 këmbë (160 metra) i gjerë, në 15,000 mph (24,139 km/h).

“Kjo nuk do ta shkatërrojë asteroidin. Thjesht do t'i japë një shtysë të vogël, "tha zyrtarja e misionit Nancy Chabot e Laboratorit të Fizikës së Aplikuar Johns Hopkins, e cila po menaxhon projektin.

Dimorphos rrotullohet rreth një asteroidi shumë më të madh të quajtur Didymos. Dyshja nuk janë të rrezikshme për Tokën, por u ofrojnë shkencëtarëve një mënyrë për të matur efektivitetin e përplasjes.

Dimorphos përfundon një orbitë të Didymos çdo 11 orë, 55 minuta. Qëllimi i DART është një përplasje që do të ngadalësojë Dimorphos dhe do ta bëjë atë të bjerë më afër asteroidit më të madh, duke hequr 10 minuta nga orbita e tij.

Ndryshimi në periudhën orbitale do të matet me teleskopë në Tokë. Ndryshimi minimal që misioni të konsiderohet i suksesshëm është 73 sekonda.

Teknika DART mund të rezultojë e dobishme për të ndryshuar rrjedhën e një asteroidi vite ose dekada përpara se të ulej në Tokë me potencial për katastrofë.

Tiranapost.al