Tech

Jupiteri ka 92 hëna pas një zbulimit të ri

Jupiteri ka 92 hëna pas një zbulimit të ri

Jupiteri tashmë mbretëron si mbreti i planetëve - është më i madhi në sistemin tonë diellor. Dhe tani, gjigandi i gazit ka edhe më shumë hëna gjithashtu.

Astronomët kanë vëzhguar 12 hëna shtesë që rrotullohen rreth Jupiterit, duke e çuar numrin total të hënave në 92.

Zbulimi u bë gjatë vëzhgimeve nga astronomi Scott Sheppard i Institutit të Shkencës Carnegie dhe ekipit të tij. Ata përdorën teleskopin Subaru në Hawaii në shtator 2021 dhe kamerën me energji të errët të vendosur në teleskopin Blanco në Observatorin Ndër-Amerikan të Cerro Tololo në Kili në gusht 2022. Kamera e Energjisë së Errët mund të vëzhgojë qiellin për objekte të zbehta.

Jupiteri dhe satelitët e tij natyrorë ishin në përputhje me objektivat më të largët që Sheppard dhe ekipi i tij kanë kërkuar në Brezin Kuiper, një unazë objektesh të akullta që rrethojnë diellin që ndodhet përtej orbitës së Neptunit në skajin e sistemit diellor.

Tiranapost.al