Tech

Inscryption, kjo është video-loja më e mirë e vitit 2021

Inscryption, kjo është video-loja më e mirë e vitit 2021

Etiketimi si lojë me letra do të humbiste kuptimin, të zgjatesh shumë në cilësitë e tij horror do të ishte miopike, si përshkrimi i një filmi bazuar vetëm në skenën e tij hapëse. Inkriptimi është të gjitha këto gjëra, dhe më shumë se kaq.

Loja u shfaq në Polygon Slack rreth një javë para Halloëeen dhe filloi të përhapej menjëherë. U krijuan tema, u shfaqën spoiler dhe filloi të diskutohej kudo në DM. Ndoshta fakti që loja u publikua gjatë një viti jo të lehtë ndikoi në përhapjen e shpejtë të saj.

Faza e parë kombinon pa mundim strategjinë e një loje letrash për ndërtimin e kuvertës me zgjidhjen e enigmave të një dhome arratisjeje. Akti i dytë të fut në një aventurë të artit piksel që i bën homazh gjithçkaje, nga EarthBound te Pokemon. Akti i tretë të kthen në formatin ‘roguelite’ të kapitullit të parë, por në një kontekst krejtësisht tjetër: baraka në pyll zëvendësohet nga një fabrikë, me hologramë në vend të pergamenës dhe disqe në vend të kartave. Gjithashtu, tregtari është një robot.

Në këtë fazë bëhet e dukshme dhe shtrirja e plotë e mashtrimit magjik. Nga njëra anë krijuesi Daniel Mullins arrin të krijojë një farë shpërqendrimi me disa prej zhanreve më klishe të video lojërave dhe në anën tjetër ai ka mishëruar një kast të tërë personazhesh, secili me frikën, qëllimet dhe pasiguritë e veta.

Disa nga elementët më bindës të rrëfimit të Inscryption ndodhin jashtë lojës aktuale. Lojtarët e përkushtuar ndoqën një gjurmë në faqet e internetit të ruajtjes së të dhënave dhe vendndodhjet GPS të botës reale, duke analizuar rrugën e tyre përmes një ARG që është bërë si një nënshkrim në portofolin e Mullins.

Siç thotë Cass Marshall në listën e 50 lojërave më të mira të vitit 2021 "Inskriptimi është një lojë rreth lojërave, e përqendruar rreth një narrative me po aq shtresa sa një kukull ruse ".

Inscryption është i vëçantë në lloji e tij për shkak të sistemeve të përzierjes së zhanreve që po ushqehen me narrativën e tij, dhe mekanikët e tij të ndërtimit të lojës tregojnë një histori që mund të tregohet vetëm përmes interaktivitetit.