Tech

Abuzimi me fëmijët, Facebook-u dhe Instagram-i shtyjnë planet për enkriptim deri në vitin 2023

Abuzimi me fëmijët, Facebook-u dhe Instagram-i shtyjnë planet

Planet për të vendosur enkriptimin nga fillimi në fund në Facebook dhe Instagram janë vonuar për shkak të një mosmarrëveshjeje mbi sigurinë e fëmijëve.

Meta - siç quhet tani kompania mëmë e Facebook - tha që enkriptimi i mesazheve në aplikacione do të vinte në vitin 2023.

Procesi do të thotë se vetëm dërguesi dhe marrësi mund të lexojnë mesazhe, por agjencitë ligjzbatuese ose Meta nuk munden.

Megjithatë, grupet dhe politikanët për mbrojtjen e fëmijëve kanë paralajmëruar se kjo mund të pengojë hetimin e policisë për abuzimin e fëmijëve.

Shoqata Kombëtare për Parandalimin e Mizorisë ndaj Fëmijëve (NSPCC), ka pohuar se mesazhet private "është linja e parë e abuzimit seksual të fëmijëve".

Sekretarja e Brendshme e Mbretërisë së Bashkuar, Priti Patel e ka kritikuar gjithashtu teknologjinë, duke thënë në fillim të këtij viti se ajo mund të "pengojë rëndë" zbatimin e ligjit në ndjekjen e aktivitetit kriminal, duke përfshirë abuzimin e fëmijëve në internet.

Kriptimi nga fillimi në fund funksionon duke "përzier" ose duke enkriptuar të dhënat ndërsa ato udhëtojnë midis telefonave dhe pajisjeve të tjera.

Mënyra e vetme për të lexuar mesazhin është zakonisht të keni akses fizik në një pajisje të shkyçur që e ka dërguar ose marrë atë.

Teknologjia është parazgjedhja për shërbimin popullor të mesazheve ËhatsApp, gjithashtu në pronësi të Meta - por jo aplikacionet e tjera të kompanisë.

NSPCC u dërgoi kërkesa për Lirinë e Informacionit 46 forcave policore në të gjithë Anglinë, Uellsin dhe Skocinë, duke u kërkuar atyre një ndarje të platformave të përdorura për të kryer vepra seksuale ndaj fëmijëve vitin e kaluar.

Përgjigjet zbuluan:

Më shumë se 9,470 raste të imazheve të abuzimit seksual të fëmijëve dhe ofendimeve seksuale të fëmijëve në internet u raportuan në polici

52% e tyre u zhvilluan në aplikacionet në pronësi të Facebook

mbi një e treta e rasteve ndodhën në Instagram, dhe 13% në Facebook dhe Messenger, me shumë pak të ndodhura përmes ËhatsApp.

Kjo ka çuar në frikën se planet e Metës për të zgjeruar enkriptimin në mesazhet direkte të Facebook Messenger dhe Instagram të përdorur gjerësisht, mund të mbrojnë shumicën e abuzuesve nga zbulimi.

NSPCC tha se kodimi i mesazheve si parazgjedhje mund të çojë në përhapjen më të lehtë të imazheve të abuzimit të fëmijëve ose kujdesit në internet.

Por avokatët thonë se kriptimi mbron privatësinë e përdoruesve dhe parandalon kureshtje si nga qeveritë ashtu edhe nga hakerat e paskrupullt. Shefi ekzekutiv i Meta, Mark Zuckerberg i bëri vetë ato argumente kur njoftoi planet e kriptimit të Facebook në 2019.

Antigone Davis, shefja globale e sigurisë së Metës, tha se vonesa në zbatimin e kriptimit deri në vitin 2023 ishte për shkak se kompania po merrte kohën e saj "për ta marrë këtë të drejtë".

Kompania kishte thënë më parë se ndryshimi do të ndodhte në vitin 2022.

Zonja Davis tha: "Si një kompani që lidh miliarda njerëz në mbarë botën dhe ka ndërtuar teknologji lider në industri, ne jemi të vendosur të mbrojmë komunikimet private të njerëzve dhe t'i mbajmë njerëzit të sigurt në internet".

Ajo gjithashtu përshkroi një sërë masash parandaluese shtesë që kompania kishte vendosur tashmë, duke përfshirë:

-teknologji proaktive e zbulimit" që skanon për modele të dyshimta aktiviteti, si p.sh. një përdorues që vendos vazhdimisht profile të reja, ose i dërgon mesazhe një numri të madh njerëzish që nuk i njohin

-vendosja e përdoruesve nën 18 vjeç në llogari private ose "vetëm miq" si parazgjedhje dhe kufizimi i të rriturve që t'u dërgojnë mesazhe nëse nuk janë tashmë të lidhur

-edukimin e të rinjve me këshilla brenda aplikacionit se si të shmangin ndërveprimet e padëshiruara

Andy Burrows, kreu i politikës në internet të sigurisë së fëmijëve në NSPCC, përshëndeti vonesën nga Meta.

Ai tha: "Ata duhet të vazhdojnë me këto masa vetëm kur të mund të demonstrojnë se kanë teknologjinë në vend që do të sigurojë që fëmijët të mos jenë në rrezik më të madh abuzimi.

“Më shumë se 18 muaj pasi një koalicion global prej 130 organizatash për mbrojtjen e fëmijëve të udhëhequr nga NSPCC ngriti alarmin mbi rrezikun e enkriptimit nga fundi në fund, Facebook tani duhet të tregojë se janë seriozë në lidhje me rreziqet e sigurisë së fëmijëve dhe jo vetëm duke luajtur për kohën. ndërsa ata përballen me tituj të vështirë”, shtoi Burrows.

Tiranapost.al