Tech

Elon Musk dhe Jack Dorsey po flasin për ‘Web3’ – ja çfarë është dhe pse ka rëndësi

Elon Musk dhe Jack Dorsey po flasin për ‘Web3’ – ja

CEO i Tesla-s , Elon Musk dhe bashkëthemeluesi i Twitter , Jack Dorsey - dy nga miliarderët e teknologjisë më të njohur në botë - kanë shprehur mendimet e tyre për një përsëritje hipotetike të re të internetit këtë javë: “Web3”.

Ndërsa ende një koncept i turbullt, Web3, ose Web 3.0, është përshëndetur nga përkrahësit si një version i decentralizuar i internetit i bazuar në blockchain, teknologjia që qëndron pas shumë kriptomonedhave kryesore dhe token të pandryshueshëm, ose NFT-ve.

Elon Musk dhe Jack Dorsey po flasin për ‘Web3’ – ja
Elon Musk, CEO i Tesla

Një mori sipërmarrësish në mbarë botën po përpiqen të hartojnë dhe ndërtojnë teknologjitë dhe protokollet që do të mbështesin Web3.

Mbrojtësit e Web3, i cili do të ndiqte Web1 dhe Web2, argumentojnë se platformat e sotme online janë shumë të centralizuara dhe të kontrolluara nga një pjesë e vogël e kompanive të mëdha të internetit, si Amazon , Apple , Alphabet dhe kompania mëmë Facebook Meta . Këto kompani kanë grumbulluar sasi të mëdha të dhënash dhe përmbajtjesh që janë shpërndarë në internet.

Të dielën, Musk postoi në Twitter një intervistë të Bill Gates dhe David Letterman në 1995, duke pyetur: “Duke pasur parasysh natyrën pothuajse të paimagjinueshme të së tashmes, cila do të jetë e ardhmja?”

Ai vazhdoi duke thënë: “Unë nuk po sugjeroj që Web3 është real – duket më shumë si një fjalë kryesore marketingu sesa realitet tani – thjesht pyes veten se si do të jetë e ardhmja në 10, 20 apo 30 vjet. 2051 tingëllon si futuriste e çmendur!”

Një ditë më vonë, Musk vazhdoi duke thënë: “A e ka parë dikush Web3? Nuk mund ta gjej.”

Për bezdisjen e fansave të Web3, Dorsey la të kuptohej se tashmë është nën kontrollin e firmës së sipërmarrjes së Andreessen Horoëitz, një mbështetës i hershëm i Facebook dhe një avokat i Web3.

Elon Musk dhe Jack Dorsey po flasin për ‘Web3’ – ja
Jack Dorsey, bashkëthemelues i Twitter

″Është diku midis a dhe z,” tha Dorsey, i cili dha dorëheqjen si CEO i Twitter muajin e kaluar.

Sot interneti është jetik për ekonominë globale dhe luan një rol në fuqizimin e gjithçkaje, nga objektet bërthamore te spitalet.

Por Dorsey beson se VC-të (Venture capitalist) dhe partnerët e tyre të kufizuar do të jenë ata që në fund të fundit do të zotërojnë Web3. “Kjo nuk do t’u shpëtojë kurrë stimujve të tyre,” shkroi ai në Twitter, duke shkaktuar një reagim nga fansat e konceptit. ″Është në fund të fundit një entitet i centralizuar me një etiketë të ndryshme.”

Tiranapost.al