Tech

Bateritë litium-jon me materiale të ricikluara më jetëgjata se homologet e reja

Bateritë litium-jon me materiale të ricikluara më jetëgjata

Bateritë litium-jon me katoda të ricikluara mund të tejkalojnë bateritë me katoda të bëra nga materiale të pacenuara, duke zgjatur për mijëra cikle shtesë karikimi, zbulon një studim.

Kërkesa në rritje për këto bateri – të cilat fuqizojnë pajisjet nga telefonat inteligjentë, deri te automjetet elektrike – mund të tejkalojë furnizimin e botës me disa përbërës të rëndësishëm, siç është kobalti.

Rritja e riciklimit mund të ndihmojë në shmangien e një mungese të mundshme. Por disa prodhues shqetësohen se papastërtitë në materialet e ricikluara mund të shkaktojnë ulje të performancës së baterisë.

"Bazuar në studimin tonë, materialet e ricikluara mund të funksionojnë po aq mirë, ose edhe më mirë se materialet e virgjëra", thotë shkencëtari i materialeve Yan Wang nga Instituti Politeknik Worcester në Massachusetts.

Duke përdorur bateritë e mbaruara të copëtuara, Wang dhe kolegët nxorën elektrodat dhe shpërndanë metalet nga ato copa baterie në një tretësirë ??acidike. Duke ndryshuar pH-në e solucionit, ekipi hoqi papastërtitë si hekuri dhe bakri dhe rikuperoi mbi 90 për qind të tre metaleve kryesore: nikelin, manganin dhe kobaltin. Metalet e rikuperuara formuan bazën për materialin katodik të ekipit.

Në testet se sa mirë e ruajnë bateritë kapacitetin e tyre për të ruajtur energjinë pas përdorimit dhe rimbushjes së përsëritur, bateritë me katodë të ricikluar ia kalonin atyre të prodhuara me materiale komerciale krejt të reja të së njëjtës përbërje.

U deshën 11,600 cikle karikimi që bateritë me katoda të ricikluara të humbnin 30 për qind të kapacitetit të tyre fillestar. Kjo është rreth 50 për qind më e mirë se 7600 ciklet e respektuara për bateritë me katoda të reja, raporton ekipi më 15 tetor në Joule.

Ato mijëra cikle shtesë mund të përkthehen në vite të performancës më të mirë të baterisë, thotë Wang.

Tiranapost.al