Tech

Apple bëhet kompania e parë që arrin vlerën e tregut prej 3 trilion dollarësh

Apple bëhet kompania e parë që arrin vlerën e tregut prej 3
Gjigandi i teknologjisë amerikane Apple është bërë kompania e parë që ka arritur një vlerësim të tregut të aksioneve prej 3 trilion dollarësh (2.2 trilion £).

Çmimi i aksioneve të firmës është rritur me rreth 5,800% që kur bashkëthemeluesi dhe ish-shefi ekzekutiv Steve Jobs zbuloi iPhone-in e parë në 2007.

Apple ka qenë një nga kompanitë me fitimet më të mëdha nga pandemia pasi bllokimet prej koronavirusit shtuan shitjet e numrit të pajisjeve.

iPhone zakonisht përbën rreth gjysmën e shitjeve të kompanisë, ndërsa është gjithashtu i njohur për tabletët e tij iPad dhe kompjuterët Mac.

Pjesë gjithnjë e më të rëndësishme të biznesit janë softueri, i shitur përmes dyqanit Apple, hapësira e ruajtjes nëpërmjet iCloud dhe shërbime të tilla si platformat e tij të abonimit muzikor, televizioni dhe fitnesi.

Në gusht, shefi ekzekutiv i Apple, Tim Cook mori më shumë se pesë milionë aksione në firmë, pasi ai shënoi dhjetë vjet në punë dhe më pas i shiti shumicën e aksioneve për më shumë se 750 milionë dollarë.

Apple me bazë në Cupertino, Kaliforni u themelua në vitin 1976 nga Steve Jobs dhe partnerët e tij të biznesit Steve Wozniak dhe Ronald Wayne. Kompania bëri debutimin e saj në tregun e aksioneve në vitin 1980 me një vlerësim tregu prej 1.8 miliardë dollarësh.