Stil jete

Zakoni i harruar mesjetar i gjumit me "dy turne"

Në mesjetë, njerëzit flinin në dy turne - një herë në mbrëmje dhe një herë në mëngjes. Por pse? Dhe si u zhduk zakoni?

Zakoni i harruar mesjetar i gjumit me "dy turne"

Ishte ora 23:00 në 13 prill 1699, kur në një fshat të vogël në veri të Anglisë, nëntë vjeçarja Jane Routh dhe nëna e saj sapo ishin zgjuar nga një gjumë i shkurtër.

Zonja Routh u ngrit dhe shkoi te zjarri i shtëpisë së tyre modeste, ku filloi të pinte një llull. Pikërisht në atë moment, dy burra u shfaqën pranë dritares. Ata thirrën dhe e udhëzuan atë të bëhej gati për të shkuar me ta.

Siç shpjegoi më vonë Jane në një sallë gjyqi, nëna e saj me sa duket i priste vizitorët. Ajo shkoi lirshëm me ta - por fillimisht i pëshpëriti vajzës së saj që "të shtrihej dhe ajo do të vinte përsëri në mëngjes". Ndoshta zonja Routh kishte ndonjë detyrë të natës për të përfunduar. Ose ndoshta ajo ishte në telashe dhe e dinte se largimi nga shtëpia ishte një rrezik.

Sido që të jetë, nëna e Jane nuk arriti ta mbajë premtimin e saj - ajo nuk u kthye më në shtëpi. Atë natë, ajo u vra brutalisht dhe trupi i saj u zbulua në ditët në vijim. Krimi nuk u zbardh kurrë.

Pothuajse 300 vjet më vonë, në fillim të viteve 1990, historiani Roger Ekirch në Zyrën e Regjistrimit Publik në gjeti dëshminë e Jane dhe vërejti diçka të çuditshme në të.

Fillimisht, Ekirch kishte hulumtuar një libër rreth historisë së natës, dhe në atë kohë ai po shikonte të dhënat që përfshinin epokën midis Mesjetës së hershme dhe Revolucionit Industrial. Ai kishte frikë të shkruante kapitullin mbi gjumin, duke menduar se ai nuk ishte vetëm një domosdoshmëri universale - por një konstante biologjike. Ai ishte skeptik se do të gjente ndonjë gjë të re.

Por teksa lexonte deponimin kriminal të Jane, dy fjalë dukej se mbanin një jehonë të një detaji veçanërisht tërheqës të jetës në shekullin e 17-të, të cilin ai nuk e kishte hasur kurrë më parë - "gjumi i parë".

Në dëshminë e saj, Jane përshkruan se si pak para se burrat të mbërrinin në shtëpinë e tyre, ajo dhe nëna e saj ishin ngritur nga gjumi i parë i mbrëmjes. Nuk kishte asnjë shpjegim të mëtejshëm - gjumi i ndërprerë thjesht u deklarua në mënyrë të vërtetë, sikur të ishte krejtësisht i pavëmendshëm. "Ajo iu referua sikur të ishte krejtësisht normale," thotë Ekirch.

Gjumi i parë nënkuptonse ka edhe një gjumë të dytë - një natë e ndarë në dy gjysma. Ishte kjo thjesht një çuditshmëri familjare, apo diçka më shumë?

Gjatë muajve të ardhshëm, Ekirch kontrolloi arkivat dhe gjeti shumë më tepër referenca për këtë fenomen misterioz të gjumit të dyfishtë, ose "gjumit bifazik" siç e quajti ai më vonë.

Kur Ekirch zgjeroi kërkimin e tij, shpejt u bë e qartë se fenomeni ishte më i përhapur dhe i normalizuar nga sa e kishte imagjinuar ndonjëherë.

Zakoni i harruar mesjetar i gjumit me "dy turne"

Si fillim, gjumi i parë përmendet në një nga veprat më të famshme të letërsisë mesjetare, "Përrallat e Canterbury" të Geoffrey Chaucer (të shkruar midis viteve 1387 dhe 1400), e cila paraqitet si një garë tregimi midis një grupi pelegrinësh. Ato janë përfshirë gjithashtu në librin "Kujdes macen" (1561) të poetit Uilliam Balduin - një libër satirik i konsideruar nga disa si romani i parë i historisë, i cili përqendrohet rreth një njeriu që mëson të kuptojë gjuhën e një grupi macesh të tmerrshme të mbinatyrshme.

Por ky është vetëm fillimi. Ekirch gjeti referenca të rastësishme për sistemin e gjumit me dy turne në çdo formë të mundshme, me qindra në letra, ditarë, tekste mjekësore, shkrime filozofike, artikuj gazetash dhe drama.

Gjumi bifazik nuk ishte unik as për Anglinë - ai praktikohej gjerësisht në të gjithë botën paraindustriale. Në Francë, gjumi fillestar ishte " premier somme "; në Itali, ishte " primo sonno ". Në fakt, Eckirch gjeti prova të zakonit në vende aq të largëta si Afrika, Azia Jugore dhe Juglindore, Australia, Amerika e Jugut dhe Lindja e Mesme.

Një rrëfim kolonial nga Rio de Zhaneiro, Brazil në 1555 përshkruan se si njerëzit Tupinambá do të hanin darkë pas gjumit të tyre të parë, ndërsa një tjetër - nga Muscat i shekullit të 19-të, Oman - shpjegoi se banorët vendas do të tërhiqeshin për gjumin e tyre të parë para orës 22:00.

Dhe larg nga të qenit një veçori e Mesjetës, Ekirch filloi të dyshonte se metoda kishte qenë mënyra dominuese e gjumit për mijëra vjet. Regjistrimi i parë i gjetur nga Ekirch ishte i shekullit të 8-të para Krishtit, në epikën greke me 12,109 rreshta Odisea, ndërsa aludimet e fundit të ekzistencës së tij datonin në fillim të shekullit të 20-të, përpara se të rrëshqiste disi në harresë.

Si funksionoi? Pse e bënë njerëzit? Dhe si mundet që diçka që dikur ishte krejtësisht normale, të ishte harruar kaq plotësisht?

Praktika u përqafua më vonë nga të krishterët, të cilët e panë menjëherë potencialin e orës si një mundësi për recitimin e psalmeve dhe rrëfimeve. Në shekullin e gjashtë pas Krishtit, Shën Benedikti kërkoi që murgjit të ngriheshin në mesnatë për këto aktivitete dhe ideja u përhap përfundimisht në të gjithë Evropën.

Ky hulumtim i ka dhënë Ekirch shpjegimin pse shumica e njerëzimit e braktisi sistemin e dy gjumëve, duke filluar nga fillimi i shekullit të 19-të. Dhe përgjigja ishte Revolucioni Industrial.

Megjithatë, edhe pse njerëzit nuk do të shkonin më në shtrat në orën 21:00, ata përsëri duhej të zgjoheshin në të njëjtën kohë në mëngjes – kështu që pushimi i tyre ishte i cunguar. Ekirch beson se kjo e bëri gjumin e tyre më të thellë, sepse ishte i ngjeshur.

Edhe nëse ndriçimi artificial nuk ishte plotësisht fajtor, në fund të shekullit të 20-të, ndarja midis gjumit mr dy turne ishte zhdukur plotësisht - Revolucioni Industrial nuk kishte ndryshuar vetëm teknologjinë tonë, por edhe biologjinë tonë.

Një efekt anësor i madh i ndryshimit të shumë njerëzimit në zakonet e gjumit ka qenë një ndryshim në qëndrimet. Së pari, ne filluam shpejt të turpërojmë ata që flinin tepër , dhe krijuam një preokupim me lidhjen midis zgjimit herët dhe të qenit produktiv.

Pavarësisht titujve pothuajse të vazhdueshëm rreth përhapjes së problemeve të gjumit, Ekirch ka argumentuar më parë se, në një farë mënyre, shekulli 21 është një epokë e artë për gjumin - një kohë kur shumica prej nesh nuk duhet të shqetësohen më për t'u vrarë në shtretërit tanë.

Tiranapost.al