Stil jete

Ushqimet që ndihmojnë në zbardhjen e dhëmbëve

Ushqimet që ndihmojnë në zbardhjen e dhëmbëve

Na ndodh shpeshherë që dhëmbët tona nuk duken aq të bardhë sa duhet të jenë dhe shkak për këtë janë ushqimet që ju konsumoni.

Në treg ka shumë produkte për zbardhjen e dhëmbëve. Ju mund të zgjidhni pasta zbardhuese ose xhel zbardhues. Dentisti juaj mund të ofrojë gjithashtu zbardhje profesionale.

Por, këto trajtime mund të jenë të shtrenjta. Ato përmbajnë gjithashtu kimikate, të cilat mund të jenë të dëmtojnë dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve.

Nëse dëshironi të zbardhni dhëmbët tuaj pa kimikate, mund të provoni të hani ushqime që zbardhin natyrshëm dhëmbët tuaj.

Luleshtrudhja

Luleshtrydhet përmbajnë acid malik. Thuhet se ky acid ka veti zbardhuese, të cilat mund të ndihmojnë në zbardhjen e dhëmbëve.

Acidi malik gjithashtu mund të rrisë prodhimin e pështymës tek njerëzit me gojë të thatë. Pështyma mbron nga prishja e dhëmbëve, duke pastruar ushqimin dhe mbeturinat të mbetura në gojë.

Shalqiri

Shalqiri ka më shumë acid malik se luleshtrydhet. Acidi malik mund të luajë një rol në ndriçimin e dhëmbëve tuaj dhe nxitjen e prodhimit të pështymës.

Disa njerëz thonë gjithashtu se tekstura fibroze e shalqirit pastron dhëmbët tuaj, gjë që ndihmon në heqjen e njollave të verdha. Megjithatë, nuk ka asnjë provë shkencore për të mbështetur këtë pretendim.

Ananasi

Dhëmbët tuaj janë të mbuluar me pelikul, ose një shtresë proteinash të pështymës. Shtresa juaj e pelikulit mbron dhëmbët tuaj, por gjithashtu thith pigmentet nga ushqimi. Kjo mund të çojë në njolla dhëmbësh.

Shtresa juaj pelikulare gjithashtu u jep baktereve diçka për t'u ngjitur. Nëse bakteret grumbullohen, ato mund të shkaktojnë pllakëza dhe njollë të dhëmbëve.

Sidoqoftë, ananasi mund të shpërndajë natyrshëm pelikulat. Ai përmban një enzimë proteolitike të quajtur bromelain. Enzimat proteolitike mund të zbërthejnë proteinat, duke përfshirë ato në shtresën e pelikulit tuaj.

Papaja

Papaja, si ananasi, përmban një enzimë proteolitike.

Enzima në papaja quhet papain. Ajo gjithashtu zbërthen proteinat, e cila degradon shtresën e pelikulit. Kjo ndihmon në reduktimin e njollave dhe mbron nga formimi i pllakave.

Qumeshti

Acidi laktik në qumësht gjithashtu mund të lehtësojë smaltin tuaj. Thuhet gjithashtu se stimulon prodhimin e pështymës, e cila mund të ndihmojë në larjen e baktereve që shkaktojnë jargë.

Kazeina, një proteinë në qumësht, parandalon gjithashtu njollat. Kazeina ndihmon në rekrutimin e fosfateve të kalciumit për të riparuar kavitetet dhe për të parandaluar akumulimin e pllakave.