Stil jete

Tipari numër 1 i personalitetit që lidhet me një jetë të gjatë

Tipari numër 1 i personalitetit që lidhet me një jetë

Numri i njerëzve që jetojnë deri në të paktën 100 vjeç në SHBA është dyfishuar gjatë dekadës së fundit.

Roslyn Menaker, 103 vjeç, i tha The Guardian se “lumturia, gëzimi, vlerësimi ... një këndvështrim pozitiv”, janë arsyeja pse ajo ka jetuar kaq gjatë. Ruth Sëeedler, 103 vjeç, tha për CNBC Make It se ajo gjithmonë vlerësohej për qëndrimin e saj pozitiv. “Kur hyja në një klasë, mësuesi im më thoshte: ‘Mirëmëngjes, diell!’ Sepse isha shumë e gëzuar”, tha ajo.

Ndërsa të moshuarit mund të mendojnë se të qenit pozitiv ka luajtur një rol në jetëgjatësinë e tyre, marrëdhënia midis personalitetit dhe plakjes është më e nuancuar, thotë David Ëatson, një ish-profesor i psikologjisë së personalitetit në Universitetin e Notre Dame.

“Unë mendoj se efektet e të qenit pozitiv janë të mbivlerësuara,” thotë ai. Por ka edhe tipare të tjera që ai beson se janë të lidhura ngushtë me jetëgjatësinë.

“Njerëzit e ndërgjegjshëm nuk bëjnë marrëzira”
Ndërgjegjshmëria, ose sa i organizuar dhe i disiplinuar jeni, është më e lidhura me jetëgjatësinë, thotë Ëatson.

Kjo ka të ngjarë sepse njerëzit me shkallë të lartë të ndërgjegjes janë më të mirë në kujdesin për veten. Njerëzit e ndërgjegjshëm, për shembull, priren të pinë alkool në moderim dhe të hanë vakte më të balancuara, thotë ai.

“Njerëzit e ndërgjegjshëm nuk bëjnë marrëzira, kështu që ata kanë shkallë më të ulët të aksidenteve dhe gjendje më të mira shëndetësore,” thotë ai.

Kjo nuk do të thotë se një qëndrim pozitiv nuk bën asgjë, shton ai.

Pajtueshmëria mund të luajë një rol në jetëgjatësi, veçanërisht kur bëhet fjalë për përballimin e situatave stresuese.
“Njerëzit e shëndetshëm psikologjikisht kanë një kohë më të shpejtë rikuperimi,” thotë ai. “Ata gjejnë mënyra për ta rikthyer veten në atë ekuilibër.”