Stil jete

Sunanda, mbretëresha që vdiq 19 vjeç sepse nuk mund të prekej

Sunanda, mbretëresha që vdiq 19 vjeç sepse nuk mund të

Për shekuj me radhë, historia tragjike e mbretëreshës Sunandha Kumariratana, bashkëshorte e mbretit Chulalongkorn të Siamit (Tajlanda e asaj kohe), ka tërhequr interesin e historianëve. Më 22 prill 1880, mbretëresha e re dhe vajza e saj njëvjeçare gjetën vdekjen e tyre në ujërat e lumit Chao Phraya teksa përpiqeshin t'i shpëtonin flakëve që shpërthyen në një varkë mbretërore.

Po çfarë e bën kaq tragjike këtë histori?

Ajo që e bën këtë histori edhe më tragjike është respektimi i rreptë i ligjeve të lashta të Siamit, të cilat ndalonin këdo, përfshirë shërbëtorët e mbretëreshës, të preknin me dorë një anëtar të familjes mbretërore. Teksa mbretëresha - e cila ishte shtatzënë kur vdiq - dhe vajza e saj luftuan në lumë (mbretëresha në fakt nuk dinte të notonte), shoqëruesit u detyruan të qëndronin ende në breg, të pafuqishëm në dhimbjen e tyre teksa dëshmuan fundin tragjik të viktimave.

Disa u përpoqën t'i shpëtonin në mënyra alternative, për shembull duke hedhur arra kokosi në ujë me shpresën se mbretëresha do të ngjitej pas tyre dhe do të dilte në breg. Mirëpo, kjo dredhi rezultoi e pasuksesshme. Pas tragjedisë, u ngrit një mauzoleum i madh për nder të mbretëreshës dhe princeshës.

Vdekja e tyre përfaqësoi një moment epokal në historinë e Siamit, pasi shënoi fundin e epokës së monarkisë absolute që kishte dominuar vendin për breza. Mbreti Chulalongkorn, thellësisht i shqetësuar nga vdekja e bashkëshortes dhe vajzës së tij të dashur, e gjeti veten në një udhëkryq kritik. Ai u shty të ndërmerrte një sërë reformash radikale që do të transformonin thellësisht strukturën shoqërore dhe politike të mbretërisë.

Dhimbja personale e mbretit u shndërrua në një vendosmëri të zjarrtë për ta udhëhequr Siamin në një të ardhme përparimi dhe moderniteti. Chulalongkorn inicioi një program ambicioz modernizimi, i cili synonte të forconte institucionet shtetërore, të promovonte arsimin dhe ekonominë dhe, mbi të gjitha, të kufizonte pushtetin dhe privilegjet e vetë monarkisë.