Stil jete

Studimi:Teknika e gjumit e përdorur nga Salvador Dali funksionon vërtet

Studimi:Teknika e gjumit e përdorur nga Salvador Dali funksionon


Një teknikë gjumi e përshkruar nga artisti surrealist Salvador Dali dhe shpikësi i famshëm Thomas Edison mund të funksionojë për të frymëzuar kreativitetin, kanë gjetur studiuesit.

Për të rritur kreativitetin, në thelb ju duhet të zgjoheni pikërisht kur fillon një fazë e caktuar e gjumit, ku realiteti duket se përzihet me fantazinë.

Për të përdorur teknikën, vizionarët si Dali dhe Edison mbanin një objekt, të tillë si një lugë ose një top, ndërsa ishin shtrirë për të fjetur. Ndërsa largoheshin, objekti binte, bënte zhurmë dhe i zgjonte. Pasi kishin kaluar disa momente në prag të pavetëdijes, ata do të ishin gati të fillonin punën e tyre.

Kjo fazë e hershme e gjumit, e njohur si gjendja N1, zgjat vetëm disa minuta para se të shkoni në gjumë më të thellë, por mund të jetë "kokteji ideal për kreativitet", shkruajnë studiuesit në studim, të botuar më 8 dhjetor në revista Science Advances .

Njerëzit shpenzojnë rreth 5% të gjumit të një nate në N1, por kjo është një fazë gjumi jashtëzakonisht e nënstudiuar, tha autorja e vjetër Delphine Oudiette, një studiuese e gjumit në Institutin e trurit në Paris.

Në N1, ju mund të imagjinoni forma, ngjyra apo edhe copa ëndrrash para syve tuaj të mbyllur, por ende dëgjoni gjëra në dhomën tuaj, tha Oudiette. "Modeli mund të jetë shumë i ndryshëm" në varësi të personit.

Të frymëzuar nga mendjet e mëdha që përdorën teknikën, Oudiette dhe grupi i saj u përpoqën të testonin nëse metoda e gjumit do të funksiononte vërtet për njerëzit e zakonshëm. Ata rekrutuan 103 pjesëmarrës të shëndetshëm, të cilët kishin aftësinë për t’i zënë gjumi lehtësisht dhe u kërkuan atyre të shmangnin stimuluesit dhe të flinin pak më pak se zakonisht një natë para eksperimentit.

Ata u paraqitën atyre një problem matematikor në të cilin duhej të merrnin me mend shifrën e fundit në një sekuencë dhe u dhanë atyre dy rregulla që ata mund t'i zbatonin hap pas hapi për ta kuptuar atë. Por studiuesit përfshinin një "rregull të fshehur" që shifra e tetë ishte gjithmonë shifra e dytë në sekuencë. Nëse dikush do ta kuptonte këtë, do të reduktonte ndjeshëm sasinë e kohës që iu desh për të zgjidhur problemin.

"Në kundërshtim me pikëpamjen popullore, krijimtaria nuk kufizohet në fusha specifike si artet," tha Oudiette. Kreativiteti përfshin dy elementë: origjinalitetin dhe dobinë për kontekstin.

Në këtë rast, pjesëmarrësit që kuptojnë rregullin e fshehur po tregohen krijues sepse nuk u udhëzuan ta zgjidhin problemin në atë mënyrë, kështu që ata kanë gjetur një strategji të re dhe të dobishme, tha Oudiette.

Në pjesën e parë të eksperimentit, pjesëmarrësve iu kërkua të zgjidhnin 10 probleme matematikore duke përdorur dy rregullat.

Më pas atyre iu dha një pushim prej 20 minutash, në të cilin u tha të pushonin ose të flinin në një pozicion të rehatshëm në një karrige gjysmë të shtrirë në një dhomë të errët, me duart e vendosura jashtë mbështetëseve të krahëve. Ata mbanin një filxhan të lehtë pijeje, që po të flinin, filxhani do të binte, do të bënte zhurmë dhe do t'i zgjonte. "Qëllimi ishte izolimi i efektit specifik të N1 pa ndonjë kontaminim të fazave të tjera të gjumit," tha Oudiette.

Ndërsa fazat e ndryshme të gjumit shënohen nga modele të ndryshme të valëve të trurit, studiuesit ishin në gjendje të monitoronin, duke përdorur një elektroencefalogram (EEG), kur pjesëmarrësit kaluan nga faza N1 në fazën më të thellë N2.

Rregulli i fshehur
Pasi mbaroi faza e pushimit të eksperimentit, studiuesit u kërkuan pjesëmarrësve të zgjidhnin më shumë probleme matematikore. Ata regjistruan nëse pjesëmarrësit treguan një rritje në "kuptim", që do të thoshte se ata ose filluan t'i zgjidhnin problemet e matematikës dukshëm më shpejt ose ata thanë në mënyrë eksplicite se kishin kuptuar rregullin e fshehur.

Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit që kaluan të paktën 15 sekonda në fazën N1 kishin një shans 83% për të zbuluar rregullin e fshehur, krahasuar me një shans 30% për ata që mbetën zgjuar.

"Dallimi i vetëm midis dy grupeve është një minutë," tha Oudiette. Ky është "një lloj rezultati spektakolar". Por nëse pjesëmarrësit futeshin në gjumë N2, efekti zhdukej. Prandaj, autorët arritën në përfundimin se ekzistonte një "pikë e ëmbël krijuese" që mund të goditej vetëm nëse njerëzit e balanconin rënien në gjumë të lehtë me rënien në gjumë shumë të thellë.

Nuk është e qartë pse faza e gjumit N1 rrit kreativitetin, por për shkak se është një gjendje gjysmë e qartë në të cilën ju humbni kontrollin e disa prej mendimeve tuaja, por jeni ende disi të vetëdijshëm dhe mund të krijojë një "gjendje ideale ku keni këtë njohje të lirshme dhe shoqërime të çuditshme. "tha Oudiette. Në këtë fazë, ju "keni gjithashtu aftësinë për ta kapur atë nëse keni një ide të mirë".

Studiuesit pyetën gjithashtu pjesëmarrësit që ranë në gjumë se çfarë po kalonte nëpër kokën e tyre, para se rënia e objektit t'i zgjonte. Një pjesëmarrës tha "Në një moment, pashë një kalë në spital. Ishte gjithashtu një burrë që po bënte të njëjtin eksperiment si unë, i cili ishte shumë më i vjetër dhe kishte një lloj helmete plastike në fytyrën e tij", ndërsa një tjetër tha "Kisha ndjenjën se isha buzë ujit, pa erë, kishte tinguj të ajrosur, si në një pyll të butë në verë."

Pjesëmarrësit e tjerë panë forma dhe ngjyra gjeometrike. Studiuesit zbuluan se rreth një e treta e mendimeve të raportuara ishin të lidhura me detyrën, por ata nuk gjetën një lidhje midis atyre raporteve dhe një rritje të njohurive.

Studiuesit tani shpresojnë të testojnë efektin e gjumit N1 në lloje të ndryshme të detyrave krijuese, ndoshta disa me aplikim më të vërtetë në jetën reale, tha Oudiette.

Tiranapost.al