Stil jete

Sindroma impostor më së shumti prek femrat, por mund të kapërcehet

Sindroma impostor më së shumti prek femrat, por mund të

Ankthi, sulme paniku, frika për t'u zbuluar. Këto nuk janë karakteristikat e atyre që kanë kryer një krim, por ndjesitë e përjetuara nga shumë njerëz që janë të bindur se po bëjnë gabime dhe që herët a vonë do të zbulohen. Quhet Sindroma Impostor dhe vlerësohet se të paktën 7 nga 10 njerëz e kanë përjetuar atë të paktën një herë në jetën e tyre.

Çfarë është sindroma impostor?

Termi ‘sindroma impostor’ u krijua në 1978 nga psikologët Pauline Rose Clance dhe Suzanne Imes për të përshkruar një gjendje në të cilën njerëzit e suksesshëm janë (gabimisht) të bindur se arritjet e tyre janë për shkak të faktorëve të tillë si fati dhe koha dhe jo nga aftësitë dhe meritat dhe, për këtë arsye, ata kanë frikë se mos “demaskohen”.
Kur flasim për sindromën impostor, flasim më shumë për punën, karrierën apo studimin, por gjendja mund të gjendet edhe në fusha të tjera, si marrëdhëniet sociale, dashuria, familja.

Një studim zbuloi se rreth 70% e të gjithë njerëzve janë ndjerë si mashtrues në një moment të jetës së tyre, por se 25-30% e njerëzve vuajnë nga sindroma e plotë, e cila shpesh prek ata që janë shumë perfeksionistë.

Shkaqet e sindromës imposter

Sindroma impostor nuk ka një shkak të saktë, por ka të ngjarë të jetë rezultat i faktorëve të shumtë, duke përfshirë tiparet e personalitetit (si perfeksionizmi ) dhe prejardhjen familjare. Një teori është se sindroma mashtruese është e rrënjosur në familjet që vlerësojnë suksesin mbi të gjitha. Studime të tjera thonë se ajo fillon kur familjet karakterizohen nga mbështetje e ulët dhe konflikt i lartë.

Pavarësisht arritjeve të jashtëzakonshme akademike dhe profesionale, gratë që përjetojnë sindromën e mashtruesit këmbëngulin të besojnë se nuk janë vërtet brilante dhe se kanë mashtruar këdo që mendon ndryshe.
Meqenëse nuk është një çrregullim mendor i njohur ose një gjendje patologjike, nuk ka simptoma reale që mund t'ju lejojnë të bëni një "diagnozë". Megjithatë, ka karakteristika të përbashkëta të përbashkëta nga personat që vuajnë nga sindroma mashtruese, e cila shpesh shoqërohet me ankthin, çrregullimin e ankthit të përgjithësuar (GAD) dhe çrregullimin e ankthit social , por edhe me sulme paniku dhe depresion.

Jo vetëm kaq: personat që vuajnë nga kjo sindromë shmangin situatat që mund t'i vënë para një vlerësimi të drejtpërdrejtë, ata punojnë deri në rraskapitje dhe i shmangen meritave për punën e tyre.

Për të dalë nga sindroma e mashtruesve, duhet të mësoni të pranoni suksesin dhe të kuptoni se ne jemi të denjë për të. Një hap i rëndësishëm mund të jetë biseda me dikë për këtë: miqtë dhe familja mund të ndihmojnë në normalizimin e ndjenjave dhe të na kujtojnë se frika që përjetojmë nuk është reale, ndërsa një terapist mund të na ndihmojë jo vetëm të identifikojmë origjinën e sindromës, por edhe të zhvillojmë taktika për të luftoje.

Disa sugjerime mund të përfshijnë krijimin e një liste të arritjeve dhe gjërave për të cilat ndihemi krenarë.
Gjithashtu, është jetike që të ndalojmë së krahasuari veten me arritjet dhe jetët e të tjerëve dhe të ndalojmë së ndjekuri përsosmërinë për t'u fokusuar thjesht në të qenit versioni më i mirë i vetes.