Stil jete

Si dëgjimi i muzikës mund të ndihmojë në lehtësimin e sëmundjes Alzheimer

Si dëgjimi i muzikës mund të ndihmojë në

Pavarësisht nëse është e zhurmshme apo e lehtë, të gjithë kanë melodinë e tyre të preferuar që dëgjojnë për të sjellë kujtime të këndshme.

Studiuesit në Universitetin e Torontos kanë zbuluar se dëgjimi i këtyre melodive nostalgjike mund të ndihmojë në rritjen e funksionit të trurit te pacientët me dëmtim të lehtë kognitiv ose sëmundje të hershme të Alzheimerit.

Zbulimi hap derën për ndërhyrje të bazuara në muzikë për njerëzit me demencë, thonë studiuesit.

"Muzika që ka kuptim të veçantë për një person, si kënga me të cilën kërcyen në dasmën e tyre - stimulon lidhjen nervore në mënyra që ndihmojnë në ruajtjen e niveleve më të larta të funksionimit," tha. Prof Michael Thaut, autor i lartë i studimit.

“Në mënyrë tipike, është shumë e vështirë të tregohen ndryshime pozitive në tru tek pacientët me Alzheimer. Këto rezultate paraprake por inkurajuese tregojnë përmirësim në integritetin e trurit, duke hapur derën për kërkime të mëtejshme mbi aplikimet terapeutike të muzikës për njerëzit me demencë.”

Në një studim të vogël me 14, që përfshinte tetë muzikantë dhe katër jo-muzikantë, ekipi luajti një listë dëgjimi të kuruar me melodi të zgjedhura për pjesëmarrësit për një orë në ditë për tre javë dhe së bashku me melodi të rastësishme që nuk kishin asnjë kuptim personal.

Më pas ata përdorën skanimin funksional MRI para dhe pas periudhës së dëgjimit për të përcaktuar ndryshimet në funksionin dhe strukturën e trurit – veçanërisht në korteksin paraballor, qendra e kontrollit të trurit ku ndodhin proceset e thella njohëse.

“Ndërhyrjet e bazuara në muzikë mund të jenë një ndërhyrje e realizueshme, me kosto efektive dhe lehtësisht të arritshme për ata që janë në rënie njohëse në fazat e hershme,” tha Corinne Fischer , autore kryesore, profesoreshë e asociuar në departamentin e psikiatrisë në Fakultetin e Mjekësisë Temerty.

“Trajtimet ekzistuese për sëmundjen e Alzheimerit kanë treguar përfitime të kufizuara deri më sot. Ndërsa kërkohen studime më të mëdha të kontrolluara për të konfirmuar përfitimet klinike, gjetjet tona tregojnë se një qasje e individualizuar dhe e bazuar në shtëpi ndaj dëgjimit të muzikës mund të jetë e dobishme dhe të ketë efekte të qëndrueshme në tru."

Me muzikën e re, aktiviteti i trurit të pjesëmarrësve kufizohej kryesisht në korteksin dëgjimor. Por me muzikën e njohur prej kohësh, aktiviteti u ndez në korteksin paraballor - një shenjë e angazhimit kognitiv.

Tiranapost.al