Stil jete

Shkencëtarët besojnë se vrimat e zeza janë shumë më afër Tokës nga sa mendohej më parë

Shkencëtarët besojnë se vrimat e zeza janë shumë

Vrimat e zeza janë disa nga objektet më të fuqishme dhe misterioze në universin e njohur - dhe mund të jenë shumë më afër Tokës sesa mendohej më parë.

Një studim ka gjetur prova të mundshme të një vrime të zezë në grupin më të afërt të yjeve me Tokën, të quajtur grupi Hyades.
Vrima e zezë më e afërt me Tokën mendohej të ishte 1,560 vite dritë larg - por një studim i ri i botuar në revistën Monthly Notices of the Royal Astronomical Society sugjeron se mund të jetë rreth 150 vite dritë larg.

Shkencëtarët në Universitetin e Padovës në Itali dhe Universitetin e Barcelonës në Spanjë përdorën simulime për të gjurmuar lëvizjen dhe evolucionin e të gjithë yjeve në grupin e hapur Hyades.

Çfarë është një vrimë e zezë?

Shumica e vrimave të zeza besohet se formohen nga yjet masive që kanë përjetuar një shpërthim supernova.

Masa nga ylli shembet në vetvete, duke u shtrënguar në një zonë më të ngushtë, derisa të bëhet një objekt aq i dendur sa që as drita nuk mund t'i shpëtojë tërheqjes së saj gravitacionale.

Kërkimet në vrimat e zeza kanë rritur shpejtësinë pas zbulimit të valëve gravitacionale në vitin 2015, të cilat i atribuohen përplasjes së dy vrimave të zeza 1.3 miliardë vite dritë larg.