Stil jete

Pse sëmuremi më shumë në dimër? Studimi i fundit tregon se problemi gjendet në hundë

Pse sëmuremi më shumë në dimër? Studimi i fundit

Ne e dimë se dimri vjen dorë për dore me një rritje të ftohjes së zakonshme dhe infeksioneve të tjera të frymëmarrjes.

Kjo është pjesërisht sepse kalojmë më shumë kohë në ambiente të mbyllura me njerëz të tjerë dhe viruset mbijetojnë më mirë në ajër më të thatë. Por shkencëtarët tani kanë zbuluar se sistemi imunitar brenda hundës sonë sulmon ndërhyrësit viralë - dhe se ky mekanizëm mbrojtës funksionon më mirë kur është ngrohtë.

Studiuesit thonë se gjetjet, të publikuara në Journal of Alergy and Clinical Immunology, mund të ndihmojnë në zhvillimin e trajtimeve të ardhshme kundër ftohjes së zakonshme dhe sëmundjeve të tjera virale si COVID-19.

"Nuk ka pasur kurrë një arsye bindëse pse ju keni këtë rritje shumë të qartë të infektivitetit viral në muajt e ftohtë," tha bashkëautori i studimit Benjamin Bleier, një kirurg në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

"Ky është shpjegimi i parë sasior dhe biologjikisht i besueshëm që është zhvilluar".