Stil jete

Pse gratë preken më shumë se burrat nga Alzheimer

Pse gratë preken më shumë se burrat nga Alzheimer

Shkencëtarët kanë identifikuar një gjen që duket se rrit rrezikun e Alzheimerit tek gratë, duke ofruar një të dhënë të re potenciale se pse gratë preken më shumë se burrat nga kjo sëmundje.

Gjeni, O6-Methylguanine-DNA-metiltransferaza, ose MGMT, luan një rol të rëndësishëm në mënyrën se si trupi riparon dëmtimin e ADN-së si te burrat ashtu edhe te gratë. Por studiuesit nuk gjetën një lidhje midis MGMT dhe Alzheimerit tek meshkujt.

“Gratë, për shkak të faktorëve unik të rrezikut gjenetik si APOE ε4 dhe MGMT, dhe faktorëve të rrezikut specifik për seksin, si ulja e papritur e estrogjenit gjatë tranzicionit peri-menopauzë, mund të jenë në rrugë më të shpejtë drejt sëmundjes krahasuar me burrat”, tha Dr. Richard Isaacson, drejtor i Klinikës së Parandalimit të Alzheimerit në Kolegjin e Mjekësisë Schmidt të Universitetit Atlantik të Floridës, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.