Stil jete

Njerëzit kanë 8 lloje inteligjence, thotë një psikolog i Harvardit

Njerëzit kanë 8 lloje inteligjence, thotë një psikolog i

Nga Kumar Mehta

Ne nuk jemi të gjithë natyrshëm të aftë për të njëjtat gjëra. Disa janë më atletikë dhe kanë koordinim më të mirë. Disa e kuptojnë gjuhën dhe fjalët më shpejt në moshë të re, ndërsa të tjerët janë të mirë me numrat dhe modelet vizualizuese.

Por shumica e njerëzve nuk e kuptojnë plotësisht gamën e aftësive të tyre, dhe si rezultat, mund të përfundojnë në karriera të gabuara. Ose, ata mund të kënaqen me punën e tyre, por luftojnë për të identifikuar teknikat efektive të të mësuarit që do t'i ndihmojnë ata të shkëlqejnë më tej.

Teoria e inteligjencës së shumëfishtë

Për të kuptuar më mirë aftësitë dhe aftësitë tuaja, unë shpesh rekomandoj të filloni me teorinë e inteligjencës së shumëfishtë .

I prezantuar për herë të parë në librin e tij të vitit 1983 "Frames of Mind", Howard Gardner, psikolog dhe profesor në Universitetin e Harvardit , thotë se ekzistojnë tetë lloje të inteligjencës njerëzore – secila përfaqëson mënyra të ndryshme se si një person përpunon më mirë informacionin.

Niveli i lartë që keni në një kategori nuk ndikon domosdoshmërisht në atë se si (i lartë ose i ulët) shënoni në një tjetër.

Më poshtë janë tetë llojet e inteligjencës të identifikuara nga Gardner.

1. Inteligjenca hapësinore

Aftësia për të menduar në mënyrë abstrakte dhe në dimensione të shumëfishta. Do të thotë që ke një kapacitet të madh për arsyetim dhe konceptim hapësinor – diçka që kërkohet për fusha të tilla si arkitektura, dizajni grafik, fotografia, dizajni i brendshëm dhe aviacioni.

Zgjedhjet e mundshme të karrierës:

Pilot

Stilist

Arkitekt

Kirurg

Artist

Inxhinier

2. Inteligjenca trupore-kinestetike

Aftësia për të përdorur trupin tuaj në një mënyrë që demonstron aftësi fizike dhe atletike. Nëse e keni këtë aftësi, mund të jeni një atlet që vrapon pa mundim në një fushë dhe kalon një top, ose një balerin që kryen pa të meta një rutinë të ndërlikuar.

Zgjedhjet e mundshme të karrierës:

balerin

Fizioterapist

Atlet

Mekanik

Aktori

3. Inteligjenca muzikore

Ndjeshmëri ndaj ritmit, lartësisë, metrit, tonit, melodisë dhe timbrit. Kjo mund të sjellë aftësinë për të kënduar dhe/ose për të luajtur instrumente muzikore. Njerëzit e famshëm me inteligjencë muzikore përfshijnë Beethoven, Jimi Hendrix dhe Aretha Franklin.

Zgjedhjet e mundshme të karrierës:

Këngëtare

Dirigjent muzikor

DJ

Mësues muzike

Kantautor

Kompozitor

4. Inteligjenca gjuhësore

Nganjëherë quhet "inteligjencë gjuhësore", kjo përfshin ndjeshmërinë ndaj kuptimit të fjalëve, renditjes midis fjalëve dhe tingullit, ritmeve, lakimeve dhe metrit të fjalëve. Ata që kanë rezultate të larta në këtë kategori janë zakonisht të mirë në shkrimin e tregimeve, memorizimin e informacionit dhe lexim.

Zgjedhjet e mundshme të karrierës:

Poet

Novelist

Gazetar

Redaktor

Avokat

profesor

5. Inteligjenca logjiko-matematikore

Aftësia për të analizuar problemet në mënyrë logjike, për të kryer operacione matematikore dhe për të hetuar çështjet në mënyrë shkencore. Njerëzit me këtë inteligjencë, si Albert Einstein dhe Bill Gates , janë të aftë në zhvillimin e ekuacioneve dhe provave dhe zgjidhjen e problemeve abstrakte.

Zgjedhjet e mundshme të karrierës:

Programues

Matematikan

Ekonomist

Kontabilist

Shkencëtar

Inxhinier

6. Inteligjenca ndërpersonale

Aftësia për të bashkëvepruar në mënyrë efektive me të tjerët. Ndjeshmëri ndaj disponimit, ndjenjave, temperamenteve dhe motivimeve të njerëzve të tjerë. Në thelb, është të jesh në gjendje të kuptosh dhe të lidhesh me ata që të rrethojnë.

Zgjedhjet e mundshme të karrierës:

Menaxheri i ekipit

Negociator

politikan

Publicist

Shitës

Psikologu

7. Inteligjenca intrapersonale

Ndjeshmëria ndaj ndjenjave, qëllimeve dhe ankthet e dikujt, dhe aftësia për të planifikuar dhe vepruar në dritën e tipareve të veta. Inteligjenca intrapersonale nuk është e veçantë për karriera specifike; përkundrazi, është një synim për çdo individ në një shoqëri moderne komplekse, ku duhet të marrë vendime të rëndësishme për veten e tij.

Zgjedhjet e mundshme të karrierës:

Terapist

këshilltar

Psikolog

sipërmarrës

filozof

Teoricien

8. Inteligjenca natyraliste

Aftësia për të kuptuar nuancat në natyrë, duke përfshirë dallimin midis bimëve, kafshëve dhe elementëve të tjerë të natyrës dhe jetës. Individë të shquar me inteligjencë natyraliste përfshijnë Charles Darëin dhe Jane Goodall.

Zgjedhjet e mundshme të karrierës:

Gjeolog

Fermer

Botanist

Biolog

Kur fitojmë një kuptim më të thellë të talenteve tona natyrore, ne kemi shanse më të mira për të kuptuar se si të arrijmë qëllimet në jetën tonë personale dhe profesionale.

Tiranapost.al