Stil jete

Një bateri uji për kursim! Nisma e Zvicrës për të parandaluar mungesën e energjisë elektrike

Një bateri uji për kursim! Nisma e Zvicrës për të

Një bateri uji e aftë për të ruajtur energji elektrike do të fillojë të funksionojë në Zvicër javën e ardhshme.

Termocentrali i depozitimit me pompë u ndërtua në një shpellë nëntokësore në kantonin zviceran të Valais.

Me aftësinë për të ruajtur dhe gjeneruar sasi të mëdha të energjisë hidroelektrike, bateria do të luajë një rol të rëndësishëm në stabilizimin e furnizimit me energji elektrike në Zvicër dhe Evropë.

Çfarë është një bateri uji?

Një bateri uji është një lloj depozitimi i energjisë hidroelektrike. Bateria është bërë nga dy pishina të mëdha uji të vendosura në lartësi të ndryshme.

Mund të ruajë energjinë e tepërt duke pompuar ujin nga pishina e poshtme në pishinën më të lartë.

Kur nevojitet energji elektrike, drejtimi i ujit ndryshon. Rrjedha e ujit rrotullon një turbinë e cila gjeneron energji hidroelektrike.

Pse Zvicra ka ndërtuar një bateri të madhe uji?

Termocentrali zviceran, i ndërtuar nga kompania Nant de Drance, do të vihet në punë më 1 korrik.

Impianti ka gjashtë turbina me pompë dhe një fuqi totale prej 900 MW, e mjaftueshme për të furnizuar deri në 900,000 shtëpi.

Me një kapacitet magazinimi prej 20 milionë kWh energji elektrike, shpresohet se bateria e ujit do të luajë një rol të rëndësishëm në stabilizimin e rrjeteve energjetike të Zvicrës dhe Evropës.

Sfidat inxhinierike të ndërtimit të një baterie uji

Bateria ndodhet 600 metra nën tokë midis rezervuarëve të Emosson dhe Vieux Emosson në Valais.

U deshën 14 vjet për t'u përfunduar për shkak të sfidave të konsiderueshme logjistike dhe inxhinierike. Për të krijuar uzinën, u desh të hapeshin 18 kilometra tunele nëpër Alpe.

Këto tunele mundësonin transportin e materialeve të ndërtimit dhe ndërtesave të parafabrikuara në mal.

Në zemër të uzinës është dhoma e madhe e motorit me përmasa gati 200 metra të gjatë dhe 32 metra të gjerë.

Midis 2012 dhe 2016, lartësia e digës Vieux Emosson u rrit me 20 metra për të lejuar rezervuarët të ruajnë më shumë ujë dhe të krijojnë më shumë energji.

Tiranapost.al