Stil jete

Nëse i përdorni këto 13 fraza çdo ditë, ju keni inteligjencë emocionale të lartë

Nëse i përdorni këto 13 fraza çdo ditë, ju keni

A keni një aftësi për t’u lidhur me njerëzit? Inteligjenca emocionale është aftësia për të identifikuar dhe kuptuar emocionet – si të tuajat ashtu edhe emocionet e të tjerëve.

Ajo mund t’ju ndihmojë të ndërtoni dhe forconi marrëdhëniet, të zbutni konfliktin dhe të përmirësoni kënaqësinë e përgjithshme të punës.

Ekspertët e psikologjisë thonë se nëse i përdorni këto 13 fraza çdo ditë pa e menduar fare, ju keni inteligjencë emocionale më të lartë se shumica e njerëzve:

1. “A mund të më tregoni më shumë rreth kësaj?”

Njerëzit të cilëve u mungon vetëdija kujdesen vetëm për mendimet dhe opinionet e tyre. Por njerëzit emocionalisht inteligjentë janë të interesuar se si ndihen të tjerët dhe çfarë kanë për të thënë.

2. “Po të dëgjoj.”

Duke i thënë dikujt se e kuptoni , ju krijoni një mjedis bashkëpunues të përsosur për ndërtimin e ekipit.

3. “Unë e kuptoj atë që po thua, por...”

Kjo frazë nxjerr në pah një aspekt tjetër të rëndësishëm të inteligjencës emocionale: aftësinë për të vepruar në mënyrë diplomatike kur kemi të bëjmë me njerëz dhe situata të vështira.

Nëse nuk jeni dakord me dikë, shpreheni atë në një mënyrë me takt dhe jo konfrontuese.

4. “Si ndiheni për këtë?”

Për t’i bërë njerëzit të ndihen të pranuar dhe të respektuar, kushtojini vëmendje dhe kushtoni kohë për t’i kuptuar dhe empatizuar me ta.

5. “Nuk jam i sigurt se çfarë nuk shkon. A mund ta shpjegoni problemin?”

Me këtë frazë, ju e dini se dikush ka një problem dhe në vend që të reagoni negativisht, ju i ftoni ata të ndajnë mendimet e tyre.

6. ”Çfarë do të thuash?”

Kur i kërkoni dikujt sqarime, po i kërkoni të thotë diçka në një mënyrë tjetër ose të japë më shumë informacion në mënyrë që ta kuptoni më mirë. Kjo është ndryshe nga të kërkosh që një person të përsërisë diçka.

7. “Punë e shkëlqyer!”

Kur komplimentoni dikë, krijoni menjëherë një atmosferë pozitive. Të thuash “të vlerësoj” i bën të tjerët të të vlerësojnë më shumë.

8. “Keni cilësi të mira. Le të shohim se si mund të punojmë së bashku.”

Kjo frazë mund t’ju ndihmojë të punoni në mënyrë diplomatike duke pranuar pikëpamje të ndryshme.

9. “Do të më pëlqente kontributi juaj për këtë.”

Kjo frazë dhe të ngjashme si “A mund të marr disa këshilla nga ju?” ose “Të pengon nëse kërkoj disa të dhëna?”, janë të arta.

Ju po lejoni dikë tjetër të ndihet krenar për veten, gjë që i bën ata të mendojnë shumë pozitivisht për ju.

10. “Kjo situatë më shqetëson’’

Kur ka një problem, njerëzit emocionalisht inteligjentë nuk përqendrohen te personi që e ka krijuar atë, por te situata e përgjithshme.

11. “Ndjehem kështu për...”

Kur jeni emocionalisht inteligjent, ju lidheni me emocionet tuaja ashtu siç ndodhin, në moment.

12. “Më vjen keq.”

Të kesh një dozë të shëndetshme përulësie është e zakonshme tek njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale. Mos kini frikë të thoni “Më fal”. Kur bëni një gabim, pranoni dhe kërkoni sinqerisht falje kujtdo që e meriton.

13. “Faleminderit!”

Mos harroni ato “fjalë magjike” që ju mësuan kur ishit fëmijë. “Ju lutem”, “faleminderit” dhe “ju jeni të mirëpritur” vlerësohen gjithmonë.