Stil jete

Kur lënia e gjërave përgjysmë bëhet problem

Kur lënia e gjërave përgjysmë bëhet problem

Të gjithëve mund t'i ndodhë që t'i lënë gjërat përgjysmë. Një angazhim, ndoshta i papritur, një problem për t’u zgjidhur, mungesë kohe... mund të ketë shumë arsye dhe nuk ka asgjë të keqe me këtë.

Për disa njerëz, megjithatë, kjo nuk është një ngjarje e improvizuar, por një zakon i vërtetë, i cili në disa raste mund të bëhet problem. Le të shohim se kur do të ndodhë dhe pse.

Pse ndodh që i lini gjërat përgjysmë?

Ka shumë arsye pse njerëzit lënë diçka të papërfunduar. Ndonjëherë kjo ndodh për shkak të rrethanave të jashtme, por në shumicën e rasteve lidhet me karakteristikën ose situatën tonë personale. Në disa rrethana nuk arrijmë të përfundojmë një detyrë jo sepse diçka na pengon, por sepse po përpiqemi të shmangim një realitet ose situatë, ose sepse kemi frikë. Ekziston një lloj shkëputjeje midis qëllimeve dhe detyrave: synimet për të bërë diçka janë aty, por kjo nuk përkthehet në veprime konkrete për ta arritur atë.

Kjo mund të ketë disa arsye, duke përfshirë:

1. Vetëvlerësim i ulët

Kur nuk kemi vetëbesim të mjaftueshëm , mendojmë se gjërat që bëjmë nuk kanë vlerë dhe mendojmë se nuk ka dallim nëse i bëjmë apo jo.

2. Ndjenja e pavlefshmërisë

Disa njerëz i lënë gjërat të papërfunduara sepse mendojnë se do të shkojë keq gjithsesi. Ata kanë frikë nga rezultatet dhe shmangin përballjen me kufizimet e tyre, reale apo të imagjinuara.

3. Shpërqëndrimi

Kjo ndodh kur ka gjëra që thithin plotësisht vëmendjen, interesin. Si rezultat, ne nuk kemi më energji për të investuar në aktivitete të tjera.

4. Mbingarkesa

Kur kemi më shumë angazhime sesa kohë për t'i përmbushur ato, zakonisht përfundojmë duke bërë gjithçka në gjysmë të rrugës.

Kur nuk arrijmë të përfundojmë ndonjë nga detyrat që i vendosim vetes ose kur ndërprerja dhe zvarritja e përfundimit të një detyre bëhet një strategji për t'i shpëtuar emocioneve negative, kjo mund të bëhet problem.

Në fakt, lënia e gjërave të papërfunduara mund të ketë pasoja të ndryshme dhe të rezultojë në një ndjenjë ankthi që mund të rritet dhe të bëhet pushtuese. Jo vetëm kaq: ajo gjithashtu mund të minojë vetëvlerësimin dhe të shoqërohet me një sërë problemesh të lidhura, si stresi i vazhdueshëm , ndjenja e stanjacionit, ulja e produktivitetit dhe mungesa e vëmendjes , si dhe të na pengojë të fillojmë të tjera projekte.

Njerëzit që duan të ndalojnë veten për t'i lënë gjërat përgjysmë duhet t'i qasen problemit në dy nivele të ndryshme. E para lidhet me zakonin ose, më mirë, me thyerjen e asaj që fillon si një veprim i pavetëdijshëm dhe përfundon duke u bërë zakon. :

Megjithatë, kjo nuk mjafton: është gjithashtu e nevojshme të zgjidhet problemi në një nivel më të thellë, duke hetuar, nëse është e nevojshme me ndihmën e një profesionisti, cilat janë shkaqet që çojnë në lënien përgjysmë të gjërave, në mënyrë që të mund të përballeni dhe zgjidhni ato.