Stil jete

Ka 3 lloje miqësish, ja pse ju duhen të gjitha

Ka 3 lloje miqësish, ja pse ju duhen të gjitha

Një studim 85-vjeçar i Harvardit zbuloi se gjëja më e rëndësishme që na sjell lumturi në jetë janë marrëdhëniet pozitive dhe miqësitë janë një komponent i madh.

Ruajtja e miqësive afatgjata që janë të qëndrueshme është një nga shtatë praktikat e njerëzve që jetojnë për të qenë të lumtur dhe të shëndetshëm, zbuloi studimi.

Megjithatë, secila prej miqësive tona mund të duket ndryshe, dhe rezulton se miqësitë tuaja nuk duhet të duken të gjitha njësoj.

Filozofi i njohur grek Aristoteli specifikoi tre lloje miqësish që ne të gjithë kemi. Dhe Arthur Brooks, një profesor i Harvardit beson se ne kemi nevojë për të tre miqësitë për t’u ndjerë vërtet të lumtur në jetë.

3 llojet e miqësive dhe pse keni nevojë për të gjitha

1.Miqësi të dobishme: “Mendoni për marrëdhëniet që keni me njerëzit me të cilët punoni, ose me të cilët bëni biznes. Këto marrëdhënie priren të jenë transaksionale në natyrë”, shkroi Brooks.

2.Miqësitë e bazuara në kënaqësi: “Kjo lloj marrëdhënie bazohet në admirimin e ndërsjellë, sepse secili person merr kënaqësi nga tjetri. Nëse një person e sheh mikun e tij gazmor, interesant dhe një burim kënaqësie, ka të ngjarë të jetë një miqësi kënaqësie”, shkroi Brooks në artikullin e tij.

3.Miqësitë “perfekte”: “Sipas standardeve të Aristotelit, miqësitë e përsosura janë ato mes njerëzve që kanë një dashuri të ndërsjellë për diçka që jo vetëm i bashkon, por e lartëson sjelljen e tyre në virtyte. Një marrëdhënie është e përsosur jo kur bazohet në dobi apo kënaqësi, por kur fokusohet në përmirësimin e rrethanave të personit tjetër”, vëren Brooks.

Miqësitë e dobishme nuk janë gjithmonë më të kënaqshmet dhe miqësitë e kënaqësisë mund të mos thellohen përtej interesave të përbashkëta - por të dyja janë të rëndësishme.

Këto dy lloje miqësish janë të dobishme për të përparuar në jetë, “por zakonisht nuk sjellin gëzim dhe rehati të qëndrueshme”, shkroi Brooks.

Për këtë arsye, miqësitë “perfekte” janë jashtëzakonisht të nevojshme.

“Mund të mos jeni në gjendje ta shprehni me fjalë, por ndoshta e dini se si ndihen këto miqësi ‘perfekte’,” shkroi Brooks.