Stil jete

Frikë nga fluturimi? Përse ndodh dhe si ta tejkalosh

Frikë nga fluturimi? Përse ndodh dhe si ta tejkalosh

Frika nga fluturimi quhet aerofobi ose aviofobia dhe jo pak njerëz vuajnë. Edhe pse vdekja nga aksidenti ajror është në shkallë shumë të ulëta, frika e këtyre njerëzve nuk pyet për statistika.

Por çfarë e shkakton frikën e fluturimit?

Origjina psikologjike e frikës nga fluturimi

Fobia është një shqetësim ose panik i fortë për aktivitete, objekte ose situata të caktuara. Çrregullimi specifik fobik, në këtë rast i lidhur me fluturimin, është një lloj çrregullimi i ankthit, origjina psikologjike e të cilit mund të jetë e shumëfishtë:

Përvojat e mëparshme negative. Një nga shkaqet e fobisë së fluturimit mund të jetë një përvojë fluturimi veçanërisht e vështirë.

Mësimi zëvendësues. Kur dëgjoni dikë që flet për një përplasje avioni ose një fluturim me shumë turbulenca, mund të imagjinoni se jeni në të njëjtën situatë dhe kjo mund të kthehet në një frikë për të fluturuar. Pra, fobia e fluturimit zhvillohet si rezultat i të mësuarit nga përvoja e të tjerëve.

Incidenca e fobive të tjera ekzistuese. Në disa raste, frika nga fluturimi manifestohet pas pranisë së një shqetësimi tjetër paraekzistues si akrofobia (frika nga lartësitë), agorafobia (frika nga vendet e hapura dhe të mbushura me njerëz) ose klaustrofobia (frika nga vendet e mbyllura). Këto frikëra lindin në momentin kur merrni një avion ose fluturoni.

Stresi. Një person gjithashtu mund të zhvillojë një frikë nga fluturimi pas traumave ose periudhave të vazhdueshme të stresit. Qoftë një lëvizje, një humbje, një sëmundje në familje, fundi i një lidhjeje, çdo ngjarje me ndikim në jetën e dikujt mund të intensifikojë ankthet dhe frikën.

Si të kapërceni frikën e fluturimit

Qofshin grupesh apo individuale, seancat e psikoterapisë mund të ndihmojnë shumë për të kapërcyer frikën e fluturimit. Pastaj ka terapi specifike falë të cilave mund të arrihen rezultate të shkëlqyera.

5 këshilla për të fluturuar edhe nëse keni frikë

1. Sigurohuni ta shpërqendroni veten

Para nisjes, këshillohet të krijoni një listë muzikore me këngë relaksuese për t'i dëgjuar gjatë fluturimit, kjo do t'ju lejojë të largoheni dhe të shpërqendroni mendjen nga ajo që po ndodh. Leximi i një libri të mirë ose shikimi i një filmi në tabletin tuaj janë alternativa po aq të vlefshme, për sa kohë sa keni diçka për të bërë.

2. Përdorni hormonin e dashurisë

Oksitocina, e quajtur edhe hormoni i dashurisë, është në qendër të një programi specifik për ata që kanë frikë nga fluturimi i quajtur, i krijuar nga psikologu dhe ish-kapiteni i Forcave Ajrore të SHBA-së Tom Bunn.

3. Zgjidhni vendin e duhur

Nëse keni frikë nga fluturimi, ulja pranë dritares është padyshim e pakëshillueshme, ndërsa zgjedhja e një ndenjëseje në korridor do të jetë e dobishme për t'u ndjerë më pak të shtrënguar, duke shtrirë këmbët ose duke shkuar lirshëm në tualet.

4. Shmangni marrjen e stimuluesve

Para ngritjes, dekurajohet fuqimisht marrja e stimuluesve që mund të përkeqësojnë gjendjen e ankthit. Prandaj jo çokollatë, kafeinë, pije alkoolike apo energjike.

5. Ndarja e frikës nga fluturimi me të tjerët

Nuk ka nevojë të kesh turp nga frika e fluturimit, përkundrazi, ndarja e saj me të tjerët mund të qetësojë. Informimi i ekuipazhit, i trajnuar siç duhet për të trajtuar situatën, do të jetë në gjendje të ofrojë ndihmën e nevojshme për të reduktuar frikën dhe ankthin në rast se këto bëhen shumë të vështira për t'u menaxhuar.