Stil jete

Fotot/ Eklipsi i plotë hënor krijon 'hënën e përgjakshme'

Fotot/ Eklipsi i plotë hënor krijon 'hënën e

Hëna e kuqe shkëlqeu natën e së dielës dhe orët e para të së hënës, pas një eklipsi të plotë hënor që pa diellin, Tokën dhe hënën të formojnë një vijë të drejtë në qiellin e natës.

Fotot/ Eklipsi i plotë hënor krijon 'hënën e

Gjatë një eklipsi të plotë hënor, hëna kalon nëpër pjesën më të errët të hijes së Tokës - ombrën. Kur hëna është brenda ombrës, ajo merr një nuancë të kuqërremtë sepse drita blu dhe jeshile shpërndahen më lehtë nga grimcat e pluhurit në atmosferë dhe ngjyrat portokalli dhe të kuqe mbeten më të dukshme, sipas NASA-s.

Fotot/ Eklipsi i plotë hënor krijon 'hënën e

Eklipset hënore quhen edhe “hëna e përgjakshme” për shkak të këtij fenomeni.

Fotot/ Eklipsi i plotë hënor krijon 'hënën e

Do të ketë edhe shtatë hëna të plota në vitin 2022:

14 qershor: Hëna e luleshtrydheve

13 korrik: Buck moon

11 gusht: Hëna e Sturgeon

10 shtator: Hëna e korrjes

9 tetor: Hëna e gjahtarit

8 nëntor: Hëna e kastorit

7 dhjetor: Hëna e ftohtë