Stil jete

Festa esëll që preferon Gjenerata Z

Festa esëll që preferon Gjenerata Z

Të thuash “festë” ke thënë edhe “alkool”? Jo domosdoshmërisht. Brezat e rinj gjithnjë e më pak tërhiqen nga konsumimi i alkoolit, prandaj po përhapen të ashtuquajturat “festa esëll”. Po natyrshëm lind pyetja a mund të vish në qejf e të argëtohesh edhe pa pirë një gotë?

Cilat janë festat esëll?

Festat esëll janë ngjarje sociale dhe argëtuese ku konsumimi i alkoolit është i ndaluar. Këto festa fokusohen në argëtim dhe përvoja sociale që nuk përfshijnë alkool, duke ofruar një mënyrë alternative për t'u argëtuar dhe për t'u lidhur me të tjerët.

Festat esëll nuk janë asgjë e re, por fillimisht ato ishin të njohura dhe të përhapura pothuajse ekskluzivisht në mesin e njerëzve që ishin shëruar nga një histori e alkoolizmit. Tani ato janë gjithnjë e më të përhapura edhe në mesin e atyre që nuk kanë pasur kurrë varësi, por që zgjedhin këtë lloj feste.

Pse festat esëll janë në trend?

1. Shëndeti dhe mirëqenia

Gjithnjë e më shumë njerëz janë të vetëdijshëm për përfitimet shëndetësore të reduktimit ose eliminimit të konsumit të alkoolit. Festat esëll ofrojnë një mundësi për t'u argëtuar në mënyrë të shëndetshme dhe të ndërgjegjshme.

2. Tendencat e stilit të jetesës

Tendenca drejt një stili jetese të ndryshme, më pak e lidhur me konsumin e alkoolit si mjet për shoqërim, po ndikon në zgjedhjet e argëtimit, veçanërisht në rastin e të rinjve, si ata që i përkasin Gjeneratës Z.

3. Përfshirja

Festat esëll janë gjithëpërfshirëse dhe mikpritëse për të gjithë, pavarësisht nga zgjedhja personale për të konsumuar alkool, e lidhur me zgjedhjet kulturore, fetare, shëndetësore apo varësitë e së kaluarës.

Origjina e këtyre festave është në Suedi, por tendenca u përhap shpejt edhe në Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar dhe më pas në pjesën tjetër të botës.

Edhe në Itali, megjithatë, ajo ka filluar të bëjë përparim, veçanërisht në qytetet e mëdha dhe në mesin e të rinjve, ndonëse për ardhjen e këtij trendi flitej disa vite më parë.

Marrëdhënia midis Gen Z dhe alkoolit

Gjenerata Z tregon një qëndrim të ndryshëm ndaj alkoolit në krahasim me gjeneratat e mëparshme. Nga njëra anë, shumë të rinj Gen Z janë të orientuar drejt një stili jetese më të shëndetshëm dhe më të ndërgjegjshëm, me fokus më të madh në shëndetin mendor dhe fizik.

Nga ana tjetër, një numër në rritje i studimeve tregojnë se si Gen Z ka gjithnjë e më pak nevojë për të pirë alkool për t'u ndjerë rehat. Një studim i kryer nga Bumble, një aplikacion takimesh, zbuloi se në një takim të parë, 34% e të anketuarve preferojnë një darkë pa alkool.