Stil jete

Aftësitë ‘shumë të dëshirueshme’ që kanë njerëzit e suksesshëm

Aftësitë ‘shumë të dëshirueshme’ që

Nga Heidi K. Gardner/ Kur të rinjtë më kërkojnë këshilla për karrierën, unë u them gjithmonë: “Mos u përqendroni vetëm në arritjet tuaja. Bëhu bashkëpunues.”

Përmes një dekade mësimdhënie dhe kërkimi në shkollat ​​e biznesit dhe drejtësisë të Harvardit, zbulova një pasqyrë të rëndësishme dhe shpesh të anashkaluar: Njerëzit që kuptuan se si të bashkëpunonin nëpër ekipe fituan një avantazh të madh konkurrues ndaj atyre që nuk e bënin këtë.

Përparësitë e aftësive të bashkëpunimit

Kur bëhet fjalë për punësimin, bashkëpunuesit e zgjuar janë kandidatë shumë të dëshirueshëm. Ata japin rezultate me cilësi më të lartë, rriten më shpejt në detyrë, vërehen më shumë nga drejtuesit dhe kanë klientë më të kënaqur.

Por ja çfarë më tronditi më shumë: aftësitë e bashkëpunimit janë çuditërisht të rralla, veçanërisht te meshkujt.

Si të jesh një bashkëpunëtor i jashtëzakonshëm

Të jesh bashkëpunëtor nuk është e lehtë. Por qëllimi kryesor është i thjeshtë: bashkimi i njerëzve për të zgjidhur problemet dhe për të mësuar diçka të re.

Ja se si të përmirësoheni në të:

1. Bëhu një lider gjithëpërfshirës.

Pavarësisht nëse jeni apo jo drejtuesi i projektit, ndërmerrni hapa për të tërhequr njerëz të ndryshëm së bashku.

Mendësia që kam gjithmonë është: “Ai person mendon ndryshe nga unë. Ata dinë diçka të ndryshme që unë nuk e di dhe mund të mësoj shumë prej tyre.”

Këta njerëz nuk duhet të kenë vetëm fusha të ndryshme njohurish. Ata gjithashtu duhet të përfaqësojnë prejardhje të ndryshme profesionale, mosha dhe përvoja jetësore.

2. Kërkoni ndihmë.

Nëse jeni përgjegjës për paraqitjen e një raporti të shitjeve çdo javë, kjo mund t’ju bëjë të mendoni se mendimi juaj është më i vlefshmi.

Por nëse drejtoheni te ekspertët nëpër departamente të ndryshme për njohuri, pikat tuaja të të dhënave ka të ngjarë të jenë më bindëse.

Mos harroni të përmendni emrat e atyre që kontribuan, si dhe ekspertizën e tyre. Kjo do t’i japë raportit tuaj më shumë besueshmëri.

*Heidi K. Gardner, PhD, është një anëtare e shquar në Shkollën Juridike të Harvardit