Stil jete

A jetojnë më gjatë njerëzit inteligjentë?

A jetojnë më gjatë njerëzit inteligjentë?

Nga Robert Matthews

Në mënyrë anekdotike, njerëzit më të zgjuar duket se jetojnë më gjatë. Isaac Newton vdiq në 1727 në moshën 84-vjeçare, filozofi-matematicieni Bertrand Russell jetoi 97 vjeç, ndërsa neurobiologia fituese e çmimit Nobel Rita Levi-Montalcini vdiq në vitin 2012 në moshën 103-vjeçare. Dhe është e lehtë të sajosh një shpjegim: njerëzit më të zgjuar, mund të përballojnë një kujdes më të mirë shëndetësor dhe ndoshta do të kenë punë më pak të vështira fizike ose të rrezikshme.

Megjithatë, studimet sugjerojnë se mund të ketë një lidhje më delikate midis jetëgjatësisë dhe inteligjencës (të paktën rezultatet e IQ). Në vitin 2017, një ekip i udhëhequr nga psikologu Prof Ian Deary në Universitetin e Edinburgut publikoi një hulumtim që mbulonte mbi 65,000 njerëz, IQ-të e të cilëve u matën si fëmijë në vitin 1947.

Doli se ata që kishin një IQ më të lartë të fëmijërisë prireshin të kishin një rrezik më të ulët të sëmundjeve si kanceri i mushkërive, sëmundjet e zemrës dhe goditjet në moshë madhore – duke rritur kështu jetëgjatësinë e tyre. Kjo mund të pasqyrojë zgjedhje më të mira të jetesës, si dieta më të shëndetshme dhe norma më të ulëta të pirjes së duhanit.

Por lidhja mbeti gjithashtu pas llogaritjes së atyre faktorëve. Kjo sugjeron se mund të ketë një lloj lidhjeje gjenetike midis IQ dhe jetëgjatësisë, megjithëse saktësisht se çfarë është kjo lidhje mbetet e paqartë.

Tiranapost.al