Stil jete

A i bën fëmijët më të zgjuar dëgjimi i muzikë së Mozartit?

A i bën fëmijët më të zgjuar dëgjimi i muzikë

Një nga mitet më të njohur për nënat shtatzënë është “Efekti Mozart”, sipas të cilit dëgjimi i muzikës nga kompozitori austriak Wolfgang Amadeus Mozart mund të rrisë inteligjencën e fëmijës. Nuk është e vështirë të bësh lidhjen e emrit të Mozart me zhvillimin e përshpejtuar pasi ai njihet si fëmija më i zgjuar i historisë.

Ideja është promovuar edhe nga shitës me pakicë që shesin regjistrime të veçanta të veprave të Mozart për foshnja dhe të vegjël. Madje, disa gra shtatzëna luajnë regjistrimet e Mozart duke vendosur kufje te barkut.

Pra, nëse keni ose nëse prisni të keni fëmijë, sa seriozisht duhet ta merrni ‘efektin Mozart’?

Nuk ka asnjë provë shkencore që dëgjimi i Mozart rrit inteligjencën e fëmijëve. I gjithë miti lindi nga një studim i bërë në 1993 sipas të cilit studentët e kolegjit që dëgjuan Sonatën e Mozartit për dy vjet në piano në D Major treguan një përmirësim modest në një test të arsyetimit hapësinor. Nxitur nga ky zbulim muzikanti dhe sipërmarrësi Don Campbell, në vitin 1997 botoi librin ‘The Mozart Effect: Tapping the Power of Music to Heal the Body, Strengthen the Mind and Unlock the Creative Spirit’. Pretendimet e Campbell për fuqitë e mrekullueshme të muzikës së Mozartit u publikuan vazhdimisht në media dhe nxitën këtë mani.

Që atëherë, shkencëtarët kanë shqyrtuar pretendimin se Mozart rrit inteligjencën dhe nuk gjetën prova për të. Eksperimenti origjinal me studentët e kolegjit u rishikua në vitin 1999 dhe rritja e aftësive të studentëve u zbulua të jetë e papërfillshme.

Në vitin 2007, Ministria Federale Gjermane e Arsimit dhe Kërkimit krijoi një ekip ekspertësh për të ekzaminuar literaturën shkencore në lidhje me Mozartin dhe zhvillimin e fëmijëve, por as ata nuk gjetën asnjë arsye për të besuar se muzika e tij ndikon rritjen e inteligjencës.