Stil jete

A e dini se fiku nuk është frut, por lule?

A e dini se fiku nuk është frut, por lule?


Fiqtë që zakonisht përfundojnë në tryezën tonë nuk janë një frut por një lule. Pemët e tyre nuk lulëzojnë si mollët dhe pjeshkët, por lulet e tyre lulëzojnë brenda bishtajës që piqet në produktin që hamë. Çdo lule më pas prodhon një frut të vetëm me lëvozhgë të fortë të quajtur achene, i cili i jep fikut krisjen që ne njohim. Fiku përbëhet nga achene të shumta, kështu që kur hamë një, ne në fakt po konsumojmë më shumë fruta.

Fiqtë kanë një karakteristikë unike. Duke qenë se lulet lulëzojnë nga brenda, ato kanë nevojë për një proces të veçantë për pllenim. Ata nuk mund të mbështeten thjesht te era ose bletët për të përhapur polenin e tyre, por një krijesë specifike duhet ta bëjë këtë: grerëza e fikut ose psenes Blastophaga. Vetëm ky insekt është i përshtatshëm për fekondimin e fikut. Dhe fiku është e vetmja pemë e përshtatshme për të lejuar jetën e insekteve.