Stil jete

7 sjellje të një prindi narcist që janë të vështira për t’u kuptuar

7 sjellje të një prindi narcist që janë të

Nga Ramani Durvasula/ Prindërimi i mirë kërkon ndjeshmëri , dhembshuri dhe gatishmëri për t’i bërë disa nga nevojat tuaja dytësore - në thelb, shumë nga tiparet që nuk do t’i gjenit tek një narcisist.

Por si psikolog që studion ndikimet e narcisizmit në marrëdhëniet familjare, kam vënë re se shumë tipare narcisiste, si madhështia, epërsia dhe e drejta, janë në rritje. Ju mund të njihni një prind narcist dhe të mos e kuptoni këtë. Këtu janë shenjat e zakonshme:

1. Ata e shohin fëmijën e tyre si një burim vërtetimi

Narcisistët shpesh do t’i lavdërojnë me zë të lartë fëmijët e tyre kur shënojnë golin e fitores ose marrin rolin e madh në lojën e shkollës. Ju mund t’i shihni ata vazhdimisht duke u mburrur në internet ose duke sjellë në bisedë bukurinë ose talentin e fëmijës së tyre.Nëse diçka nuk përfshin arritjet e fëmijës së tyre, prindi është i kontrolluar, i shkëputur dhe i painteresuar për fëmijën.

2. Ata janë emocionalisht reagues

Narcistët janë shpesh agresivë kur ndihen të zhgënjyer ose të frustruar. Nëse ata besojnë se fëmija i tyre është kritik ose sfidues, ata mund të sulmojnë. Këto reagime mund të manifestohen si ulërima, shpërthime të papritura zemërimi ose, në raste më të rënda, dhunë fizike.

3. Ata gjithmonë vënë nevojat e tyre në radhë të parë

Prindërit narcisist presin që fëmijët e tyre të bëjnë sakrifica në mënyrë që ata të kenë gjithçka që duan. Për shembull, nëse prindit i pëlqen lundrimi, atëherë fëmijët e tyre duhet të lundrojnë çdo fundjavë.

4. Janë ndërhyrës

Prindërit narcistë mund të jenë mjaft ndërhyrës. Ata mund të bëjnë pyetje hetuese ose të jenë kritikë ndaj fëmijës së tyre, si për shembull komentimi i peshës, pamjes ose atributeve të tjera që e bëjnë fëmijën të ndihet i pasigurt.

5. Kanë fëmijë të preferuar

Prindërit narcistë mund të kenë një fëmijë të cilin e komplimentojnë tepër, ndërsa flasin keq për fëmijën tjetër.

Kjo mund t’i bëjë fëmijët të ndihen të pakëndshëm, të pabesë dhe psikologjikisht të pasigurt.

6. Ata ia hedhin fajin fëmijëve të tyre

Narcistët kanë nevojë të ndihen të përsosur, kështu që ata shmangin përgjegjësitë për gabimet që bëjnë dhe fajësojnë fëmijët e tyre. Ata mund të jenë mizorë kur ndihen të kritikuar, dhe komentet e tyre shpesh të thumbojnë.

7. Ata presin që fëmija të jetë kujdestari

Në një moshë relativisht të re, mesazhi nga një prind narcisist është se fëmija i tyre duhet të kujdeset për ta.

Kjo shpesh shtrihet edhe në moshën madhore, ku prindi narcisist mund të jetë mjaft manipulues. Një linjë e zakonshme mund të jetë: “Të ushqeva dhe të vesha, kështu që tani më ke borxh”. Shumë narcistë presin që fëmijët e tyre të ofrojnë kujdes dhe mbështetje më vonë në jetë.

*Dr. Ramani Durvasula është psikolog, profesor i psikologjisë në Universitetin Shtetëror të Kalifornisë, Los Anxhelos.