Stil jete

5 sjelljet e zakonshme të një sociopati: Mund të jenë të vështira për t’u dalluar

5 sjelljet e zakonshme të një sociopati: Mund të jenë

Nga David J. Lieberman/ Si psikoterapist, kam shpenzuar pjesën më të madhe të karrierës sime duke studiuar marrëdhëniet ndërpersonale dhe çrregullimet e personalitetit – dhe madje kam trajnuar personelin e ushtrisë amerikane, FBI-së dhe CIA-s.

Një temë që më duket më interesante është sociopatia, e cila është një term që përdoret për të përshkruar çrregullimin e personalitetit antisocial. Sociopatët mund të bëjnë kërdi në jetën tuaj dhe mund të jenë më të vështirë për t’u dalluar sesa psikopatët.

Sjelljet e zakonshme të një sociopati

1. E drejta në interes të tyre

Kur bëhet fjalë për përcaktimin e së drejtës dhe të gabuarës, për sociopatin, ajo që është e drejtë është thjesht ajo që është në interesin e tyre më të mirë. Nëse u shërben atyre mirë, ata besojnë se veprimet e tyre janë plotësisht të justifikuara.

2. Personaliteti i tyre është krijuar për magjepsur njerëzit në mënyrë që të lidhen dhe të manipulojnë

Ata zakonisht lënë një përshtypje të parë jashtëzakonisht të mirë dhe shfaqen si të ngrohtë, empatikë dhe madje altruistë.

3. Ata e dinë se si t’ju vlojnë gjakun.

Sociopatët dinë të shtypin butonat e duhur psikologjikë për të fituar kontrollin në një marrëdhënie. Pasi të kenë arritur një shkallë të pajtueshmërisë, ata do të kërkojnë të minojnë stabilitetin emocional të objektivit të tyre.

4. Prirjet e tyre më të këqija dalin në sipërfaqe kur mendojnë se po humbasin kontrollin mbi ju

Kur një sociopat zbulon se ju nuk jeni “i bindur”, ai do të kalojë në modalitetin e sulmit.

5. Ata shfaqin përulësi të rreme

Sociopatët me raste mund të tregojnë “përulësi të madhe” duke e bërë veten të parë të butë dhe modest.

*David J. Lieberman është një psikoterapist në SHBA