Sociale

Tymrat e shkarkimit janë vrasësi më i madh në Europë

Tymrat e shkarkimit janë vrasësi më i madh në Europë

Transporti, aktivitetet shtëpiake dhe bujqësia janë kontribuuesit kryesorë në vdekjet e lidhura me ndotjen e ajrit në qytetet europiane, zbuloi një studim i ri nga Instituti për Shëndetin Global në Barcelonë.

Qendra kërkimore analizoi dy nga ndotësit kryesorë në atmosferë, dioksidin e azotit (NO2) dhe lëndën e grimcave të imta (PM2.5). Emetimet nga automjetet çojnë në 50% të të gjitha vdekjeve të lidhura me NO2, të ndjekura nga ndotja industriale dhe tymrat e prodhuara nga sektori i energjisë.

Aktivitetet e brendshme si përdorimi i sistemeve të ngrohjes të lidhura me qymyrin dhe gazin, e ndjekur nga bujqësia, janë kontribuuesit kryesorë në vdekjet e lidhura me PM2.5.

Aktivitetet e brendshme përbënin më shumë se 22 % të të gjitha vdekjeve të lidhura me ndotjen e ajrit në 857 qytete të përfshira në raport.

“Nëse shikojmë NO2 dhe PM2.5 të kombinuara, trafiku mbetet kontribuuesi më i madh si në cilësinë e dobët të ajrit ashtu edhe në vdekshmërinë e asociuar”, tha Sasha Khomenko, studiues i ISGlobal dhe autori i parë i studimit.

Megjithatë, rezultatet varionin nga qyteti në qytet, për shembull, në Lisbonë, ku ndotësit e ajrit të gjeneruar nga bujqësia nuk janë një çështje kryesore, ndotja detare është një shqetësim më i madh.

Emetimet nga anijet e lundrimit dhe ngarkesave janë një burim i madh i ndotjes së trafikut detar, i cili kontribuoi në 10,116 vdekje të lidhura me ndotjen e ajrit në të gjithë Evropën në vitin 2022./Scan