Sociale

Letra e një fëmije “të divorcuar”

Letra e një fëmije “të divorcuar”

“Nuk dua të divorcohem”, më tha një vajzë e vogël e inatosur, gati 7-vjeçare.

Unë iu përgjigja se nuk ishte ajo që po divorcohej, por prindërit e saj. Ishte e qartë se nga ana psikoanalitike kjo fjali fliste shumë... Ajo kishte marrë plotësisht identitetin prindëror duke u përpjekur të mbrohej nga një ndarje e brendshme e shkaktuar nga një e jashtme.

Pse, pyes prindërit, pse nuk mund t'i mbrojmë fëmijët tanë gjatë ndarjeve? Pse nuk mund t'i mos i përfshijmë ata? Është e vështirë, shumë e vështirë, por të dish se çfarë dëshiron të të thotë fëmija yt mund të të ndihmojë.

“Nuk dua të divorcohem; Nuk e di pse po e bëjnë këtë, mami dhe babi, dhe as nuk dua ta di. Unë vetëm dua që ju të mbeteni nëna dhe babi im sepse kjo është mirë me mua. Nuk dua që babi të më thotë se mami është e keqe sepse e la atë, sepse nuk dua të mendoj - dhe nuk mund të mendoj - se mami është e keqe dhe nuk dua që babai të bëhet i keq kur ai flet për mamin sepse më pëlqen babi im. Ju zgjodhët njëri-tjetrin se e donit. E mbani mend? Unë nuk isha ende atje. Dhe ti, nënë, doje që ai të ishte babai im, edhe nëse tani nuk është më i mirë. Mund të shkoj në një dhomë më të bukur, por jo. Unë dua që në darkë të luaj me ju. Kaq më mjafton. Nuk dua të martën në orën 16:00 nëse kam nevojë për mamin, por jam me babin, nuk mund ta kërkoj mamin, sepse babi mërzitet ose zemërohet.

Mami nuk është më e mira në gatim, ama makaronat e saj janë thjesht më të mirat. Nuk dua të jem në mes. Nuk dua të jem e divorcuar, e ndarë përgjysmë.

Në këtë moshë drita e botës sime janë vetëm sytë e tu, të dashur mami dhe babi, nëse ata qeshin, bota ime ndizet, nëse errësohen, bota ime bëhet e zezë. Dhe unë kam ende frikë nga errësira. Unë nuk dua të divorcohem, dua të jem plotësisht e plotë, e dashuruar plotësisht dhe me mundësinë që të të dua plotësisht, sepse për mua jeni perfektë kështu, të dashur mami dhe babi”.

Për çiftet, për prindërit, për çdo formë marrëdhënieje, unë them, debatoni, debatoni. Konflikti është i natyrshëm për natyrën njerëzore dhe shtazore, por… kërkoni falje. Mësoni të kapërceni konfliktin, edhe pa e riparuar çiftin. Kërkoni falje që fëmijët tuaj të kuptojnë se një konflikt nuk është shkatërrues, por transformues, është diçka që ndryshon kushtet tona, por nuk mund të ndryshojë kurrë dashurinë që na lidh.