Shqiptarët në botë

'Nëse hani këtu, do të darkoni me minjtë'

'Nëse hani këtu, do të darkoni me minjtë'

Diem Boyd ishte ulur jashtë një restoranti në fshatin e modës Greenwich të Nju Jorkut në shtator, kur një familje minjsh vrapuan nëpër këmbët e saj.

“Brenda pak sekondash të gjithë u hodhën përpjetë”, thotë ajo. “Ne e humbëm oreksin”.

Të gjithë në Nju Jork kanë një histori të ngjashme për të treguar, shpjegon ajo. "Ne kemi një shpërthim të plotë të minjve."

"Ju i shihni ata kur dilni natën," pranon Deborah Gonzalez, e cila, ashtu si Diem, jeton në Lower East Side të Manhatanit. "Kur ecni në këtë bllok, i shihni ata duke vrapuar përpara dhe mbrapa."

Është e vështirë të matësh numrat e saktë, por thirrjet në linjën telefonike të ankesave të qytetit të Nju Jorkut që përmendin brejtësit janë rritur këtë vit, 15% më shumë në nivelet para pandemisë.

"Natyrisht që Nju Jorku ka pasur gjithmonë minj," thotë Marcell Rocha, e cila gjithashtu jeton në lagje, por tani "ata janë më të mëdhenj dhe më të guximshëm, dhe kërcejnë ".

Diem, Marcell dhe Deborah kundërshtojnë mënyrën se si restorantet kanë pushtuar rrugët në zonën e tyre lokale

Pra, çfarë ka ndryshuar?

Diem, Deborah dhe Marcell fajësuan për këtë “murtajë” të re, pikërisht p[ikat e ngrwnies nw natyrë, duke inkurajuar shumë më tepër njerëz të hanë në tavolina jashtë.

Ka më shumë se 11,000 pika të reja të ngrënies në natyrë.

Banorët janë të shqetësuar se mania e ngrënies në natyrë po krijon probleme me aksesin dhe po shton mbeturinat.

Dhe ndërsa leja fillestare për ngritjen e zonave të ngrënies në natyrë ishte një masë e përkohshme emergjente në dhëmbët e pandemisë, në fund të vitit 2020, , kryetari i bashkisë njoftoi se dëshironte ta bënte ngrënien e përhapur në natyrë një veçori të përhershme.

Kjo lëvizje ka zemëruar Diem, Marcell dhe Deborah. Ata thonë se nuk është bërë vlerësimi i duhur për ndikimin që kanë banesat e restoranteve. Dhe ata, së bashku me më shumë se një duzinë banorë të tjerë, kanë nisur veprime ligjore për të provuar ta detyrojnë qytetin të shikojë më nga afër efektin që do të ketë një zgjerim i përhershëm i të ngrënit në natyrë .

Disa banorë po bëjnë thirrje për një rishikim të ndikimit të ngrënies në natyrë

Ata thotë se minjtë, turmat dhe papastërtitë janë shqetësuese, por ajo gjithashtu shqetësohet për banorët e moshuar që përpiqen të ecin në trotuaret e ngarkuara.

Jacob Siwak, shefi i kuzhinës dhe pronari i restorantit italian, Forsythia, pikërisht përballë rrugës ku jeton Deborah, i gjen të zemëruar kritikat për skemën e ngrënies në natyrë.

“Është e çmendur për mua që njerëzit po fokusohen në këto imtësira, kjo mund të jetë një negative e lehtë, kur ka kaq shumë pozitive radikale,” thotë ai.