Shëndeti

Truri i grave ndryshon gjatë ciklit menstrual

Truri i grave ndryshon gjatë ciklit menstrual

Cikli menstrual i një gruaje drejtohet nga rrjedha e hormoneve që përgatisin trupin për shtatzëni. Kjo simfoni e hormoneve jo vetëm që transformon organet riprodhuese, por, sipas hulumtimeve të fundit, riformon edhe trurin.

Dy studime të publikuara në tetor kryen skanime të hollësishme të trurit të grave gjatë ciklit menstrual, duke zbuluar se vëllimi i zonave të caktuara ndryshon në sinkron me nivelet e hormoneve. Zonat e trurit janë ato në sistemin limbik, një grup strukturash të trurit që rregullojnë emocionet, kujtesën dhe sjelljen.

“Është sikur truri të jetë në një lëvizje çdo 28 ditë ose më shumë, në varësi të gjatësisë së ciklit”, tha Erika Comasco, profesoreshë e asociuar e shëndetit të grave dhe fëmijëve në Universitetin Uppsala në Suedi, e cila nuk ishte e përfshirë në hulumtim. "Rëndësia e këtyre studimeve është se ata po ndërtojnë njohuri për ndikimin e këtyre luhatjeve hormonale në mënyrën se si është strukturuar truri."

“Këto ndryshime të trurit mund ose nuk mund të ndryshojnë mënyrën se si ne në fakt veprojmë, mendojmë dhe ndiejmë në jetën tonë të përditshme. Pra, hapat e ardhshëm të rëndësishëm për shkencën janë bashkimi i këtyre pjesëve të enigmës”, tha Adriene Beltz, profesoreshë e asociuar e psikologjisë në Universitetin e Miçiganit, e cila gjithashtu nuk ishte e përfshirë në hulumtim.

Si hormonet drejtojnë ciklin menstrual

Para ciklit menstrual, hormonet janë në nivele të ulëta. Por ato rriten në mënyrë dramatike gjatë disa javësh.

Nivelet e estrogjenit në gjak bëhen tetë herë më të larta në ovulim rreth ditës së 14-të, ndërsa nivelet e progesteronit rriten me 80-fish afërsisht shtatë ditë më vonë.

Një cikël i vetëm përsëritet çdo 24 deri në 38 ditë deri në kalimin në menopauzë, që do të thotë se femra mesatare përjeton rreth 450 perioda gjatë gjithë jetës së saj.