Shëndeti

Trendi i ri në TikTok që po shkakton probleme të rrezikshme të shëndetit mendor

Trendi i ri në TikTok që po shkakton probleme të rrezikshme

Ekspertët tani kanë paralajmëruar se një trend i ri në Tiktok mund të jetë i dëmshëm për shëndetin e syve dhe mirëqenien tuaj mendore.

Heqja e mukusit nga sytë, gjë që mund të shkaktohet nga një infeksion – është bërë shumë viral në Tiktok.

Trendi i ri në TikTok që po shkakton probleme të rrezikshme

Shumica e njerëzve përdorin pambuk ose gishtat e tyre për të nxjerrë mukusin që mund të formohet në syrin tuaj - trendi njihet ndryshe si peshkimi i mukusit.

Waleed Taleb, estetist tha se mukoza mund të shkaktohet nga sindroma e syrit të thatë ose konjuktiviti.

“Unë rekomandoj shumë të mos e provoni këtë truk pasi sa më shumë mukozë të hiqni nga sytë tuaj, aq më shumë ajo rishfaqet.

“Kjo mund të shkaktojë acarim dhe parehati dhe në fund të fundit është më mirë të lini mukozën dhe të kërkoni produkte mjekësore si pikat e syve”, tha Waleed.

Ndërsa është e qartë se tendenca mund të irritojë sytë tuaj, një psikolog thotë se ka edhe ndikime në shëndetin mendor që duhet patur kujdes.

Një ekspert i shëndetit mendor, Jordan Vyas-Lee tha se sindroma e peshkimit të mukusit (MFS) ka të ngjarë të nxisë një çrregullim zakoni ose çrregullim të sjelljes përsëritëse të fokusuar në trup.

"Çrregullimet e zakonit nxiten kryesisht nga pjesët e trurit që merren me sjelljen e automatizuar në mungesë të të menduarit ose ankthit.

“Pasi të fillon një model sjelljeje - një rrugë zakoni formohet shpejt në tru.

"Sekuenca e sjelljes atëherë bëhet e vështirë për t'u parandaluar për individin, pavarësisht nga pasojat negative që mund të ketë."

Ai tha se të sëmurët zakonisht përjetojnë ankth për të qenë të paaftë për të kontrolluar problemin dhe humori i keq mund të shfaqet pasi ndjenjat e vetëvlerësimit të ulët aktivizohen rreth shqetësimeve të imazhit që rezultojnë nga traumat e përsëritura.

Jordan tha: "Në një kuptim fizik, MFS rezulton në probleme kronike me sy të skuqur përgjithmonë, infeksion të vazhdueshëm të syve dhe probleme me inflamacion të përhershëm.

"Çështja mund të çojë edhe në kushte më serioze si neuriti optik - një dëmtim i nervit optik për shkak të ënjtjes kronike.