Shëndeti

Një test i ri i gjakut mund të ndihmojë mjekët të zbulojnë Parkinsonin më herët

Një test i ri i gjakut mund të ndihmojë mjekët të

Një test i ri gjaku mund të zbulojë sëmundjen e Parkinsonit më herët dhe të ndihmojë për të përcaktuar se kush mund të përfitojë nga trajtimet specifike.

Parkinson është një gjendje progresive e trurit që shkakton dridhje, lëvizje të pavullnetshme, ngurtësim të muskujve dhe lëvizje të ngadalta.

Mund të shkaktojë gjithashtu dëmtime njohëse dhe çrregullime të shëndetit mendor dhe përkeqësohet me kalimin e kohës.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), më shumë se 8.5 milionë individë vlerësohet se jetojnë me sëmundjen e Parkinsonit në mbarë botën.

"Aktualisht, sëmundja e Parkinsonit diagnostikohet kryesisht në bazë të simptomave klinike pasi tashmë ka ndodhur një dëmtim i konsiderueshëm neurologjik," tha në një deklaratë autori i studimit Laurie Sanders, një profesor i asociuar në shkollën mjekësore të Universitetit Duke.

“Një test i thjeshtë gjaku do të na mundësonte të diagnostikonim sëmundjen më herët dhe të fillonim terapitë më shpejt”.

Studiuesit zhvilluan një test PCR për të zbuluar nivele më të larta të dëmtimit të ADN-së mitokondriale te pacientët me Parkinson krahasuar me njerëzit që nuk e kanë këtë sëmundje.

Mitokondritë, në veçanti, luajnë një rol kyç në gjenerimin e energjisë në qeliza dhe mosfunksionimi i tyre është shoqëruar me sëmundjen e Parkinsonit në studimet e mëparshme.

Testi eksperimental i gjakut të studiuesve ishte në gjendje të zbulonte dëmtimin e ADN-së mitokondriale te njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit, sipas studimit të botuar në revistën Science Translational Medicine.

“Shpresa jonë është që kjo analizë jo vetëm që mund të diagnostikojë sëmundjen e Parkinsonit, por gjithashtu të identifikojë barnat që kthejnë ose ndalojnë dëmtimin e ADN-së mitokondriale dhe procesin e sëmundjes”, tha Sanders në një deklaratë.