Shëndeti

STUDIMI/ Halucinogjeni në 'kërpudhat magjike' lehtëson depresionin në provën më të madhe klinike deri më sot

STUDIMI/ Halucinogjeni në 'kërpudhat magjike' lehtëson

Psilocybina, halucinogjeni i gjetur në "kërpudhat magjike", ndihmoi në lehtësimin e simptomave te njerëzit me depresion të vështirë për t'u trajtuar në provën më të madhe klinike të këtij lloji deri më sot, njoftuan organizatorët e provës.

Në fillim të këtij viti, një studim i vogël sugjeroi se psilocybina mund të funksionojë si antidepresivi i zakonshëm escitalopram (Lexapro) në lehtësimin e depresionit të moderuar deri në të rëndë, dhe kërkime të tjera të kaluara kanë lënë të kuptohet për premtimin e ilaçit, raportoi më parë Live Science. Por kjo provë e re, e kryer nga kompania farmaceutike Compass Pathways, është testi më i madh i standardit më të lartë të psilocybinës deri më sot, kështu që rezultatet e tij mund të kenë më shumë peshë sesa kërkimet e mëparshme, raportoi STAT.

Në këtë mënyrë, rezultatet e provës ende nuk janë rishikuar nga kolegët ose botuar në një gazetë shkencore, kështu që rishikimi i mëtejshëm i të dhënave është i garantuar.

Prova përfshiu 233 pjesëmarrës nga 10 vende në Amerikën e Veriut dhe Evropë. Pjesëmarrësit u ndanë në tre grupe, secili prej të cilave mori një dozë të ndryshme psilocybine "varësi të mbështetjes psikologjike", sipas një deklarate nga Compass Pathways. Të gjithë pjesëmarrësit kishin ndërprerë marrjen e antidepresantëve përpara fillimit të provës.

Shtatëdhjetë e nëntë pacientë morën një dozë një herë prej 25 miligramësh të barit, 75 morën një dozë prej 10 miligramësh dhe 79 morën një dozë prej 1 miligramësh. Doza më e ulët funksionoi në mënyrë efektive si një placebo, që do të thotë se shërbeu si një pikë krahasimi për trajtimet me doza më të larta, sipas STAT. Prova ishte e plotësisht konfidenciale, që do të thotë se as organizatorët e provës dhe as pjesëmarrësit nuk e dinin se cila dozë trajtimi iu dha secilit pacient.

Organizatorët e provës përdorën shkallën e vlerësimit të depresionit Montgomery-Asberg (MADRS), një masë e zakonshme e depresionit klinik, për të vlerësuar simptomat e pjesëmarrësve përpara trajtimit dhe më pas tre javë më pas. Deri në javën e tretë, vlerësimet e njerëzve në grupin me dozë 25 miligramësh kishin rënë mesatarisht 6.6 pikë më shumë se sa vlerësimet e njerëzve në grupin me dozë të ulët, zbuluan studiuesit. Por vlerësimet në grupin me 10 miligramë nuk ishin dukshëm të ndryshme nga ato në grupin me dozë të ulët.

Në përgjithësi, 29.1% e pacientëve në grupin me dozë 25 miligramëshe kishin hyrë në remision në javën e tretë, krahasuar me vetëm 7.6% të grupit placebo. Dhe tre muaj pas trajtimit, 24.1% e grupit prej 25 miligramësh treguan ende një "përgjigje të qëndrueshme", që do të thotë se rezultatet e tyre MADRS kishin rënë me të paktën gjysmën dhe mbetën aq të ulëta me kalimin e kohës. Për krahasim, 10.1% e grupit placebo treguan një përgjigje të qëndrueshme, sipas deklaratës së kompanisë.

Gjatë gjykimit, 12 pjesëmarrës përjetuan një "ngjarje të padëshiruar serioze", si sjellje vetëvrasëse, vetëlëndim i qëllimshëm ose ide vetëvrasëse. Pesë nga këta pjesëmarrës ishin në grupin prej 25 miligramësh, gjashtë ishin në grupin 10 miligramësh dhe një në grupin 1 miligramësh. Këto lloj simptomash zakonisht ndodhin tek ata me depresion rezistent ndaj trajtimit, vuri në dukje deklarata e kompanisë, dhe disa nga incidentet e sjelljes vetëvrasëse ndodhën te pacientët që "në thelb nuk i përgjigjeshin" trajtimit, tha Guy Goodwin, shefi i Compass Pathways, mjek, sipas STAT.

Për shkak se numri i njerëzve që përjetuan ngjarje të padëshiruara serioze ishte i vogël, nuk ka një ndryshim statistikisht domethënës në incidencën e këtyre ngjarjeve anësore midis tre grupeve, raportoi STAT. Por, Compass Pathways planifikon të vlerësojë të dhënat në më shumë detaje, për të parë nëse ka një lidhje të mundshme midis dozës së psilocybinës dhe mundësisë së ideve vetëvrasëse.

Në përgjithësi, rezultatet e provës janë "super premtuese", megjithëse "ne ende na mungojnë shumë të dhëna të detajuara", tha për STAT Boris Heifets, një neuroshkencëtar në Universitetin Stanford që studion psikodelikët, por nuk ishte pjesë e studimit.

Duke pasur parasysh rezultatet e forta, Compass Pathways planifikon të kryejë në të ardhmen një provë klinike në fazën e vonë të psilocybin, me gjasë duke përdorur dozën 25 miligramëshe, por ky detaj ende duhet të diskutohet me rregullatorët, Lars Christian Wilde, bashkëthemelues dhe president i Compass Pathways, tha për STAT. Prova e fundit ishte e ashtuquajtura prova e Fazës 2B, e cila kishte për qëllim të përcaktonte dozën e duhur, ndërsa prova tjetër, një Fazë e tretë, do të testojë dozën e zgjedhur në një grup më të madh.

Tiranapost.al